ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Στα πλαίσια του θέματος «Ελιά» που επεξεργαζόμαστε στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης και μια και είναι περίοδος ελαιοπαραγωγής, του πιο αντιπροσωπευτικού και δημοφιλούς προϊόντος του νομού μας, επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Καρβέλη, που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη διαδικασία που ακολουθείται στην παραγωγή του ελαιολάδου.

Ξεκινήσαμε από το πρώτο στάδιο όπου ο ελαιόκαρπος έρχεται στο ελαιοτριβείο από τους παραγωγούς μέσα σε σακιά.

Οι εργάτες αδειάζουν τον καρπό στον υποδοχέα – χοάνη. .

 

 

 

 

Με την κυλιόμενη ταινία ο καρπός οδηγείται στις σίτες όπου καθαρίζεται από ξένα σώματα (φύλλα , ξύλα, χαλίκια) και ξεπλένεται με άφθονο νερό

 

 

Ύστερα πηγαίνει στο σπαστήρα όπου ο καρπός  συνθλίβεται. Στη συνέχεια περνά στο μέρος που περιστρέφονται τεράστια «λιθάρια», τα οποία με το βάρος τους συνθλίβουν κι αυτά τον καρπό και τον μετατρέπουν σε πολτό. Στο μαλακτήρα ζυμώνεται ο πολτός.

Στο επόμενο μηχάνημα – ντε κάτερ , με τη μέθοδο της φυγόκεντρου επεξεργασίας, ξεχωρίζουν όλα τα στερεά μέρη του μίγματος από τα υγρά .

Τα στερεά μέρη που αποτελούν την πυρήνα, οδηγούνται σε εξωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου. Από την πυρήνα , σε άλλο εργοστάσιο, εξάγεται το πυρηνέλαιο. Τα υγρά οδηγούνται στο διαχωριστήρα στον οποίο διαχωρίζεται το ελαιόλαδο.

Έτσι φτάνει το φρέσκο λάδι στο πιάτο μας.

Στο τέλος βάλαμε φρέσκο ελαιόλαδο, που μας πρόσφερε ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου, πάνω σε φέτες ψωμιού και τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τη γεύση του !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *