« Δεν το πετώ……ανακυκλώνω  κι εγώ»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε από τους μαθητές της  Δ΄ Τάξης   το εργαστήριο δεξιοτήτων με θέμα  το περιβάλλον  και τίτλο  « Δεν το πετώ……ανακυκλώνω  κι εγώ»

Όλες οι δραστηριότητες είχαν στόχο  να ευαισθητοποιηθούν   οι μαθητές, να έρθουν  αντιμέτωποι με το πρόβλημα των απορριμμάτων, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του παραμέτρους και τέλος να  αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Αρχικά οι μαθητές άνοιξαν λακκούβες και τοποθέτησαν μέσα μπανανόφλουδα, ένα φύλλο μαρουλιού, πλαστικό μπουκάλι, χαρτοσακούλα και αλουμινόχαρτο.

Στόχος του πειράματος ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές πως μερικά απορρίμματα είναι “βιοδιασπώμενα”, δηλαδή διαλύονται και επιστρέφουν πάλι στη γη. Επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι παίρνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από τη γη, απ’  όσα μπορούμε να  της επιστρέφουμε.

Στη συνέχεια  επισκεφτήκαμε τους κάδους ανακύκλωσης και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους. Διαπίστωσαν ότι ήταν άδειοι, καθώς είχε γίνει, λίγη ώρα πριν, η περισυλλογή των υλικών. Για το λόγο αυτό τραβήχτηκαν και το απόγευμα φωτογραφίες, προκειμένου να γίνει η σύγκρισή τους. Στόχος μας ήταν να προβληματιστούν οι μαθητές για το σωστό διαχωρισμό των σκουπιδιών, καθώς και να δοθούν ερεθίσματα για το πώς μπορεί να αλλάξει η αισθητική της περιοχής.

Στο επόμενο μάθημα, οι μαθητές ακολουθώντας τις οδηγίες έκοψαν το χαρτί σε μικρότερα κομμάτια, το μούλιασαν και στη συνέχεια το πολτοποίησαν Κατόπιν το πέρασαν σε σήτες και το άπλωσαν για να στεγνώσει.

 Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν στην πράξη την ιστορία του χαρτιού και να συνειδητοποιήσουν πως με απλές ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος δημιουργήσαμε τα δικά μας «έργα τέχνης» από ανακυκλώσιμα υλικά

μολυβοθήκες, την ανακυκλωσούλα και μια ολόκληρη  πολιτεία από χαρτόκουτα.