Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος του “ΟΧΙ” φέτος για τους μαθητές της Β τάξης πήρε άλλη διάσταση. Οι μαθητές μελέτησαν το βιβλίο “Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Κατόπιν, έφτιαξαν με κολάζ την πόλη αυτή.

Μέσα από ρουτίνες σκέψεις οι μαθητές έγραψαν όσα έβλεπαν στο φωτογραφικό υλικό που τους δόθηκε από την εποχή του 1940. Παρατήρησαν τις εικόνες περιέγραψαν τι συμβαίνει σε αυτές και αιτιολόγησαν πώς το κατάλαβαν. Μιλήσαμε για τα γεγονότα της εποχής και χρωματίσαμε την ελληνική σημαία που θέλουμε να κυματίζει πάντα συμβολίζοντας την ελευθερία της ένδοξης Ελλάδας.

Οι μαθητές ζωγράφισαν την πόλη των ονείρων τους. Έβαλαν χρώμα στις ζωγραφιές τους και λουλούδια. Αφού τις ολοκλήρωσαν, τους δόθηκε το σύνθημα της “επίθεσης” στις ζωγραφιές των άλλων. Μπορούσαν να τις μουτζουρώσουν, να τις τσαλακώσουν, να τις καταστρέψουν. Αμέσως μετά, έπρεπε να μαζέψουν ό,τι είχε απομείνει από τις ζωγραφιές τους. Ύστερα, συζητήσαμε για τα συναισθήματα που προκλήθηκαν όταν κατέστρεφαν τις ζωγραφιές των άλλων αλλά και όταν αντίκρισαν τις δικές τους κατεστραμμένες. Με τα παιδιά συζητήθηκε η αξία της ειρήνης. Αναφερθήκαμε στα δεινά του πολέμου.

Τις προηγούμενες μέρες μέσα από το σχολικό εγχειρίδιο της Γλώσσας οι μαθητές εικονογράφησαν την ιστορία “Ο Γίγαντας και ο νάνος”. Οι μαθητές συσχέτισαν την ιστορία που διάβασαν με τα γεγονότα του 1940 και θαύμασαν τους ήρωες της χώρας μας που πρόταξαν τα στήθη τους και ξεχύθηκαν στη μάχη για την ελευθερία.