Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία» με το ΚΠΕ Καλαμάτας

Την Πέμπτη 19 Μαΐου οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ Καλαμάτας μας υποδέχτηκαν στον προαύλιο χώρο  του Ιερού Ναού της Υπαπαντής προκειμένου να αρχίσουμε  το πρόγραμμά μας.

Ξεκινήσαμε με την ιστορία του ονόματος της πόλης μας, μάθαμε γιατί ονομάζεται έτσι ο ναός μας και στη συνέχεια μπήκαμε στο εσωτερικό του. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών. Μας έδειξαν τους αργαλειούς,  μας εξήγησαν πως δουλεύουν και αγγίξαμε τα μεταξωτά υφάσματα, ενώ στον προαύλιο χώρο  είδαμε ένα ξύλο με σφυρί όπου και μας πληροφόρησαν ότι ονομάζεται σήμαντρο και χτυπώντας το ειδοποιούσαν τους μοναχούς.

 Στη συνέχεια  επισκεφτήκαμε το Κάστρο της Καλαμάτας, παρατηρήσαμε το υλικό της εισόδου και μάθαμε την ιστορία της πριγκίπισσας Ιζαμπώ. Εκεί χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και έπρεπε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που εμφανίζονταν στην οθόνη ενός τάμπλετ. Για να βρούμε τις απαντήσεις έπρεπε να οδηγηθούμε σε διαφορετικά σημεία της πόλης μας  με τελική κατάληξη την κεντρική πλατεία και τα αγάλματα των ηρώων της Επανάστασης,

Το πρόιγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη  μας στο Πνευματικό Κέντρο,  όπου και παρακολουθήσαμε το Ψηφιακό Έκθεμα που είναι τοποθετημένο μέσω του οποίου ζωντανεύει ο πίνακας «Δοξολογία  23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα».

Ήταν μια πολύ όμορφη ξενάγηση και εμπειρία και εύχομαι να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες παρόμοιες.

Ριάννα