ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πανελλήνια μέρα σχολικού αθλητισμού

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το σχολείο μας βρέθηκε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού για να τιμήσει με αθλητικές δραστηριότητες την Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Οι μαθητές με σύνθημα “Άθληση κάθε μέρα, Υγεία μια Ζωή” δημιούργησαν ζωγραφιές που απεικονίζουν αθλήματα και έγραψαν σε αυτές τα οφέλη που αναγνωρίζουν από την άσκηση στην ζωή μας. Κατόπιν, βρεθήκαμε στο γήπεδο όπου όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διανύσαμε 2 χιλιόμετρα. ΄Ύστερα, οι μαθητές απασχολήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς με διάφορες αθλοπαιδειές. Τέλος, επισκεφτήκαμε το μουσείο του συλλόγου και ενημερωθήκαμε για την δράση του εδώ και 122 χρόνια. Η μέρα ήταν γεμάτη άθληση όπως πρόσταζε η μέρα!

Αγιασμός

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο καθιερωμένος Αγιασμός. Η Διευθύντρια, το Διδακτικό Προσωπικό και οι μαθητές παρευρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και τέλεσαν με ευλάβεια την Ακολουθία του Αγιασμού. Ύστερα από δύο χρόνια αποχής από συγκεντρώσεις λόγω covid-19 ήταν ιδιαίτερη χαρά να υποδεχομάστε τη νέα σχολική χρονιά όλοι μαζί! Καλή σχολική χρονιά!!!

Γιορτή Λήξης του σχολικού έτους 2021-22

Η εορτή  λήξης του σχολικού έτους έλαβε χώρα στο προαύλιο του σχολείου  την Τετάρτη 8 Ιουνίου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και τη συμβολή του συνόλου των εκπαιδευτικών  και στέφθηκε με επιτυχία. 

Η γιορτή περιελάμβανε αρχικά το θεατρικό δρώμενο «Κινητά και Ακίνητα» της Θούλης Στάικου,  με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για κίνηση και ανθρώπινη επαφή στον αντίποδα της ακινησίας και της αποξένωσης που επιβάλλει η τεχνολογία. Οι μαθητές της Ε ΄και  Στ΄ σε μια θαυμαστή συνεργασία έδειξαν με όλο το σώμα τους συντονισμένα την αδράνεια της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και σατίρισαν συνηθισμένους διαλόγους και τις μηχανικές κινήσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. 

Το συμπέρασμα του θεατρικού δρώμενου το υιοθέτησαν εμπράκτως όλοι οι παρευρισκόμενοι  – γονείς, δάσκαλοι, παιδιά – και βρήκαμε όλοι μαζί την ευκαιρία μετά από δύο χρόνια απομόνωσης και εγκλεισμού να ασχοληθούμε με αθλητικές δραστηριότητες, κοινά παιχνίδια και διαγωνισμούς. 

Στο τρίτο μέρος της γιορτής οικοδεσπότες και παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι μαθητές της  Στ΄ τάξης. Το κεντρικό μήνυμα των τραγουδιών και των δρώμενων δεν ήταν άλλο από την Ειρήνη, αυτό το πολυπόθητο αγαθό που απειλείται στην γειτονιά μας. Τα παιδιά με τον μοναδικό πειστικό τους λόγο τραγούδησαν την ευχή για Ειρήνη, έφτιαξαν δικά τους πρωτότυπα τραγούδια και μια αλφαβήτα της Ειρήνης. Οργάνωσαν μια όμορφη έκθεση ζωγραφικής και τοπικών προϊόντων.  Πρότειναν την συνεργασία και την ομόνοια σε όλο τον κόσμο και μέσα σε αυτό το κλίμα αποχαιρετήσαμε την  Έκτη τάξη, για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού τους στην εκπαίδευση, για το Γυμνάσιο. 

Ενεργό ρόλο είχε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που οργάνωσε μπουφέ μετά τη λήξη της γιορτής, καθώς και πολλές εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά της Στ΄ τάξης, αλλά και για όλα τα παιδιά του σχολείου. 

Ήταν μια βραδιά που έφερε την Κοινότητα του Σχολείου πιο κοντά, χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε παρέα.  Αποχαιρετιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο για το επερχόμενο καλοκαίρι.

Το σχολικό έτος 2021-2022 σχεδιάστηκαν καινοτόμα προγράμματα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των παρακάτω τάξεων:

  • Αγωγής Υγείας με τίτλο: 

α) «Δοντάκια γερά, τρώγοντας υγιεινά» με αναλαμβάνουσα εκπαιδευτικό την Σκλήρη Βενετία  και συμμετέχουσα την Γιολδάση Δήμητρα και τους μαθητές της Α΄ τάξης

β)  « Τρέφομαι σωστά- ζω καλύτερα» με αναλαμβάνουσα εκπαιδευτικό την  Πανταζή Βασιλική και τους μαθητές της Δ΄τάξης

γ) «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» με αναλαμβάνουσα εκπαιδευτικό την Κατσιρούμπα Παναγιώτα και τους μαθητές της Στ΄τάξης

  • Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  με τίτλο:

α)  « Πριν με πετάξεις… σκέψου» με αναλαμβάνουσα την εκπαιδευτικό Γιολδάση Δήμητρα    συμμετέχουσα την Σκλήρη Βενετία και τους μαθητές της Α΄τάξης

β)  « Περπατώ , περπατώ στο βουνό, στα ποτάμια, στα κάστρα και στο χωριό» με αναλαμβάνων εκπαιδευτικό τον Τριανταφυλλόπουλο Νικόλαο, συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς  τη Λούρα Ελένη, τη Μουκίδου Σοφία, το Σχολικό Νοσηλευτή Μπινιώρη Αναστάσιο και τους μαθητές της Ε΄και  Στ΄τάξης

γ) « Σεισμός –  Η πόλη ξαναγεννιέται» με αναλαμβάνουσα εκπαιδευτικό τη Γκούγκουλη Δήμητρα και τους μαθητές της Β΄τάξης.

  • Πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο:

α) « Animation με πλαστελίνη» με αναλαμβάνουσα εκπαιδευτικό τη Λούρα Ελένη, συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς Γεννάτου Ευγενία, Μπούρα Πέτρο και τους μαθητές της Στ΄ και της Γ΄τάξης. 

Όλα τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν. 

Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2020-2021 & 2021-2022)

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Οι γονείς των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ δημοτικού, την Δ’ δημοτικού και την Α’ γυμνασίου, υποχρεούνται μέχρι 30/9/22 να καταθέσουν στο σχολείο το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

 σας ενημερώνουμε ότι έχουν αρχίσει οι εγγραφές των μαθητών στο ολοήμερο τμήμα του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις  των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις. 

Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00΄), εφόσον κατατεθεί ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Στη συγκρότηση των τμημάτων του Ολοήμερου προγράμματος λαμβάνεται υπόψη η δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών, που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων κατά την εγγραφή τους.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις (16:00’) σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και γίνεται με ευθύνη του εκάστοτε υπεύθυνου λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

Η διατάραξη της ειρήνης και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα γεγονός που μας συγκλόνισε και μας απασχολεί ακόμα καθώς αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται. Όλοι οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους μίλησαν σχετικά, προβληματίστηκαν και αναφέρθηκαν στις δραματικές συνέπειες ενός πολέμου για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι  εικόνες που μεταδίδονται από την τηλεόραση και  που απλά μεταφέρουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί, μας θλίβουν και μας συγκινούν. 

Νιώσαμε την επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο, οπότε και στάλθηκε ένα ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας που τους καλούσε να συμβάλλουν στην προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού για συγκέντρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού με συγκεκριμένα είδη.

Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Τα τρόφιμα και το υγειονομικό υλικό που συγκεντρώθηκε παραλήφθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό   για να προωθηθεί στον αντίστοιχο της Ουκρανίας.

Ευχή όλων μας να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και η ειρήνη να επουλώσει όλες τις πληγές.

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου

Ο Μάρτης είναι ένας μήνας με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας καθώς έχουμε την τιμή να είμαστε πολίτες της πρώτης πόλης που απελευθερώθηκε κατά την ελληνική επανάσταση του 1821. Αν και για μια ακόμα χρονιά η πανδημία δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε με τη λαμπρότητα που της αρμόζει αυτή την επέτειο που εξυμνεί το θαύμα των προγόνων μας και μας καλεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους υψώνοντας το λάβαρο της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, εμείς προσπαθούμε να αποδώσουμε με όποιο τρόπο είναι δυνατόν το κλίμα των ημερών. 

Ας απολαύσουμε τους μαθητές μας να τραγουδούν επετειακά τραγούδια:

Τα μάθατε τα νέα; Έρχονται τα Χριστούγεννα!

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμέναμε όλοι τη στιγμή που θα βρει τη θέση του σε κάθε αίθουσα το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με μπάλες και γιρλάντες που θα μας θυμίζει καθημερινά ότι τα Χριστούγεννα είναι πια πολύ κοντά.

Πέρυσι δυστυχώς λόγω αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων δεν είχαμε αυτή τη χαρά. Και όσο να πεις δεν είναι το ίδιο να μιλάς για τα Χριστούγεννα μέσα από μια οθόνη υπολογιστή και το ίδιο να τεντώνεσαι για να κρεμάσεις το στολίδι στο πιο ψηλό κλαρί του δέντρου ανάμεσα στους συμμαθητές σου βάζοντας τη δική σου σφραγίδα στο στολισμό.

Και το σχολείο μας άλλαξε όψη. Η γυμνάστρια, η κα Βούλα, τηρώντας την παράδοση του σχολείου στόλισε με τα παιδιά της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.  Ψηλό, ολόφωτο μέσα στα λαμπάκια του με τα όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια να κρέμονται από τα κλαδιά του,  μας κάνει να ονειρευόμαστε όμορφες  στιγμές , δώρα, τραγούδια και χαρές!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

O κ.Λουκουμάκης

Μια φορά κι έναν καιρό, πλησίαζαν Χριστούγεννα, σε μια μικρή πόλη ένας καλόκαρδος ζαχαροπλάστης, ο κ.Λουκουμάκης, φτιάχνοντας τα παραδοσιακά εορταστικά γλυκίσματα, στέλνει ευωδιαστές μυρωδιές σε όλη την γειτονιά….Όμως οι πολυάσχολοι κάτοικοί της δεν προλαβαίνουν να τις μυρίσουν….Έτσι, ένα μελομακάρονο και ένας κουραμπιές που ζουν στο ζαχαροπλαστείο, προσπαθούν να σώσουν τα παραδοσιακά γλυκά και να μαγέψουν τους ανθρώπους….

Αυτή την ονειρική παράσταση κουκλοθέατρου, από την ομάδα Κόκου – Μουκλό σε συνεργασία με το Γούτου Γουπατού, με τον τίτλο «Η επανάσταση των γλυκών», παρακολούθησαν, απόλαυσαν και συμμετείχαν με ενθουσιασμό και ενεργά με μουσικοκινητικά παιχνίδια, οι μαθητές της Γ΄τάξης, προσλαμβάνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα και εισερχόμενοι στο εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των μαθητών προς τους συντελεστές της παράστασης για τα μυστικά της τεχνικής του κουκλοθέατρου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας αποφάσισε οι μαθητές να μεταβούν στο γήπεδο του Μεσσηνιακού προκειμένου με τάξη και ασφάλεια να επιδοθούν στην υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με κοινό σύνθημα : «Το σχολείο σε κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά»

Όταν ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Μεσσηνιακού για να κανονίσουμε τον τρόπο και την ώρα μετάβασής μας, η εγκαρδιότητα της φιλοξενίας που μας προσφέρθηκε μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Μας στάλθηκε υλικό που επεξεργάστηκαν οι μαθητές πριν την επίσκεψη και αφορούσε στην ιστορία αλλά και τη σημασία του Ομίλου που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο από το 1888 και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσείο αλλά και στο χώρο του γηπέδου μάθαμε  πολλά και σημαντικά που δε γνωρίζαμε, αθληθήκαμε, χαρήκαμε, ενθουσιαστήκαμε!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκτός από τον Πρόεδρο του Μεσσηνιακού κ. Στασινόπουλο, τον κ. Ζερίτη Χρήστο  που ήταν ο υπεύθυνος υποδοχής και με περισσή ευγένεια και χαμόγελο κατάφερε να περάσουμε μια αξέχαστη μέρα!

Μας έστειλε μάλιστα και μια επιστολή , την οποία παραθέτουμε:

 

Παιχνίδια τώρα εδώ στον ιστορικό Μεσσηνιακόοο….


Αυτό το αυτοσχέδιο τραγουδάκι το οποίο εμπνεύστηκαν και τραγούδησαν τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Λαιίκων, όταν εγκαινίασαν τις σχολικές επισκέψεις στο γήπεδο Μεσσηνιακού στις 24 Ιουνίου 2021, ήρθε σήμερα ως μήνυμα να βρεί την εφαρμογή του στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2021, τα παιδιά του 12ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, τα «γειτονάκια» μας αφού το σχολείο του απέχει λίγα λεπτά περπάτημα από γήπεδό μας.
Ήρθαν λοιπόν τα παιδόπουλα όλων των τάξεων, τάξη-τάξη, με μεγάλη τάξη, οργανωμένα με τα σακίδιά τους, με διάθεση για παιχνίδι και ειδικά αθλήματα, προκειμένου να συμμετέχουν στον εορτασμό της «Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού», και καταλήξαμε να δημιουργήσουν τα παιδιά μια ξεχωριστή γιορτή η οποία καταγράφηκε και θα αποτελέσει άλλο ένα ιστορικό περιστατικό στην αθλητική ιστορία του Μεσσηνιακού και της Καλαμάτας.

Μας έφεραν την αφίσα τους, γεμάτη ζωγραφιές από ευφάνταστο χέρι, στολισμένη με σχέδια και πολλή αγάπη. Αθλητικά ντυμένα, με τις μάσκες τους, με τα selftest τους και την απεριόριστη διάθεση για παιχνίδι.
Εκπαιδευτικοί εξαίρετοι, σοβαροί και εξαιρετικής διάθεσης άνθρωποι, σαν κύκνοι αγκάλιαζαν τα παιδάκια και τα βοήθησαν να προσαρμόσουν την ορμή τους σε οργανωμένα παιχνίδια.
Προπονήτριες του Μεσσηνιακού παρευρέθηκαν και δίδαξαν στα παιδιά αγωνίσματα του Στίβου (οι κυρίες Χαντζή και Λυκοτραφίτη) ενώ η Γεωργία Σουρή δίδαξε το Βόλεϊ.
Τρεχαλητά και μπάλες, σχοινάκια και υπερπήδηση εμποδίων, ταχύτητες και ρίψεις, άλματα και καρφιά, χαρούμενες φωνές στην φωτεινή μέρα, φωτογραφίσεις και περιστατικά ήταν στην ημερήσια διάταξη και μεγάλος αριθμός ταλέντων που ξεχώρισαν. Ταλέντα αληθινά που αν προσεχθούν θα στελεχώσουν ομάδες και συλλόγους.

Επίσκεψη στο Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας που γέμισε με βλέμματα θαυμασμού με τις κυπελάρες που κράτησαν στα χέρια τους, με τις παλιές φωτογραφίες, με τις φανέλες και τα λάβαρα από 133 χρόνια ιστορίας.
Εξουθενωμένα αποχώρησαν, ευχαριστημένα που γέμισαν το πρωινό τους με αθλητισμό. Δόθηκαν στην Διευθύντρια του σχολείου τους 100 αναμνηστικά της επισκέψεώς τους και από ένα παστελάκι «Το Καλαματιανό» για κάθε παιδάκι.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδάκια του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας που μας επισκέφθηκαν. Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του γράφοντος η ετοιμόλογη απάντηση που του δόθηκε από τριτάκι κοριτσάκι, στην ερώτησή του «Παιδάκια, ξέρετε τι είναι το Μουσείο;». «Όχι βέβαια τα μούσια σας κύριε Χρήστο. Το Μουσείο είναι μια αίθουσα που έχει παλιά πράγματα».
«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…..».

 

Για λογαριασμό του Μεσσηνιακού Γ.Σ.1888

Χρήστος Νικ. Ζερίτης