Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας

Οι μαθητές της  Δ΄ τάξης,  στα πλαίσια του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή, επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Ελαίας  και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. Μόλις φθάσαμε  μας υποδέχθηκε ο γεωπόνος, υπεύθυνος του Ινστιτούτου, κος  Παναγιώτης Κάτσαρης και μας ξενάγησε στους χώρους του. 

Είδαμε από κοντά την υπεραιωνόβια «Μάνα  ελιά» της Καλαμάτας, ένα αγέρωχο ελαιόδεντρο με περίμετρο κορμού περίπου 9 μέτρα, περίμετρος κλαδιών 15 μέτρα και ύψος 14 μέτρα. Είναι δέντρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών», λόγω των μεγάλων φύλλων και του μεγάλου επιμήκη καρπού, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού, δηλαδή «αετονύχι». Το συγκεκριμένο δέντρο κηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης» από το 1980.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν την ιστορία της Μάνας – Ελιάς, η οποία ξεκινά κατά την περίοδο της Επανάστασης, γύρω στο 1826. Στα τρομερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν ο Ιμπραήμ με τις επιδρομές του κατέστρεψε όλη την αγροτική παραγωγή και τα δέντρα της περιοχής, μονάχα αυτή η ελιά παρέμεινε άθικτη. Τότε ξεκίνησαν όλοι να παίρνουν δικά της κλαδιά και να φυτεύουν εκ νέου ελιές. Έτσι έγινε η μάνα-ελιά όλης της Καλαμάτας. Ο κορμός της Μάνας Ελιάς έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που στο εσωτερικό του είναι κούφιος και μέσα του  χωράει μέσα 8 ανθρώπους.

Επίσης μας μίλησε για τη σπουδαιότητα του ελαιόλαδου στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι και για τους υπόλοιπους λαούς, καθώς εξάγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τέλος μάθαμε για τον  εχθρό του καρπού της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς και ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μεσογειακή μύγα και αφού μας κέρασαν νόστιμα μανταρίνια, γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις και εικόνες επιστρέψαμε στο σχολείο μας.