Αγαπητοί γονείς,
σαν σήμερα πριν 200 χρόνια η πόλη μας ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του COVID-19 δεν θα μας επιτραπεί να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο με την επισημότητα που της αρμόζει, δε θα χειροκροτήσουμε τους μαθητές μας να παρελαύνουν και να τιμούν τους ήρωες του 1821, να ανεβάζουν χρονικά και θεατρικά για να μας μεταφέρουν το κλίμα της εποχής σε μια προσπάθεια να συναισθανθούμε την αξία και το μεγαλείο της θυσίας των προγόνων μας αλλά και τον άθλο που πραγματοποίησαν. Έστω και διαδικτυακά όμως οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα προσπαθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του να δώσουν έμφαση στον αγώνα για τα ιδανικά και τις αξίες, στην μαχητικότητα και τον πατριωτισμό των προγόνων μας και στο χρέος που μας κληροδότησαν να σεβόμαστε και να διαφυλάττουμε την Ελευθερία μας. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, η σημαία μας να κυματίζει σε κάθε μπαλκόνι και ο αγώνας των ηρώων του 1821 να μας εμπνέει και να μας κρατά πάντα σε εγρήγορση.
Χρόνια Πολλά
Ζήτω το 1821
Ζήτω η Ελλάδα
Η Διευθύντρια του Σχολείου
Τσορώνη Ιωάννα Μαρία
ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 υλοποίησαν με την εμψύχωση, καθοδήγηση και οργάνωση, υποστήριξη και επιμέλεια των εκπαιδευτικών τους ένα Χρονολόγιο-Λεξιλόγιο της επανάστασης του 1821. Το παραγόμενο αποτέλεσμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα Καλαμάτα 1821 «Δρόμοι Ελευθερίας» τυπώθηκε με σκοπό ένα αντίτυπο να σταλεί στα σχολεία όλης της Καλαμάτας για να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω δράσεις.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Το βιβλιαράκι που κρατάτε στα χέρια σας είναι η προσπάθεια των μαθητών της Στ΄ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας τη σχολική χρονιά 2020-2021 που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης να αποσαφηνίσουν πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα που συνδέονται με το γεγονός. Θα χαρούμε πολύ αν η δουλειά αυτή βοηθήσει και άλλους να σχηματίσουν τις αδρές γραμμές που χαρακτηρίζουν την υπερπροσπάθεια των προγόνων μας.
Θα ευχηθούμε σε όλους μας να καταλάβουμε επιτέλους ότι το σημαντικότερο είναι να καταφέρνουμε πάντα να κάνουμε πράξη τη ρήση του Μακρυγιάννη: «Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ»
Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, είμαστε περήφανοι για τους εκπαιδευτικούς μας, είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας.
Ζήτω το 1821
Τιμή και δόξα στους Ήρωες!