Ορνιθοπαρατήρηση στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

«Μια πολύτιμη εκπαιδευτική πρόταση για μαθητές δημοτικού σχολείου»

Πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά μας να δούνε τα εξωτικά φλαμίνγκο; Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίζουν τους λευκοτσικνιάδες, από τους πελεκάνους και τα βουτηχτάρια ; Πόσα είδη διαφορετικά πάπιας μπορούν να δουν από κοντά; Πώς περπατάμε σε μια στενή λωρίδα γης όπου δεξιά και αριστερά περικυκλώνεσαι από νερό λιμνοθάλασσας;
Μια απλή, ημερήσια σχολική εκδρομή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι 30 μαθητές της Δ΄ τάξη του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας μπορεί να δώσει εξαιρετικές εκπαιδευτικές βιωματικές εμπειρίες και απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Με αυτό τον τρόπο η μελέτη περιβάλλοντος ξεφεύγει από το βιβλίο και γίνεται βίωμα.
Η αλήθεια είναι ότι όσο εκεί στο παλιό αντλιοστάσιο υπήρχε η έδρα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας η απόφαση για έναν εκπαιδευτικό να οργανώσει ορνιθοπαρατήρηση ήταν ευκολότερη, αφού υπήρχε και η υποστήριξη ενός έμπειρου ανθρώπου. Όμως παρόλα αυτά αν κάποιος το επιθυμεί η Ορνιθολογική Εταιρεία προσφέρει και εκπαιδευτικό υλικό και καθοδήγηση ώστε να γίνει σωστά η προετοιμασία της ομάδας, αλλά και στη συνέχεια η αναζήτηση πληροφοριών μετά την μελέτη στο πεδίο. Επίσης ήταν εντυπωσιακό πώς ξαφνικά τα παιδιά οργανώθηκαν με τα κυάλια τους ανά χείρας και συγκεντρώνονταν στην παρατήρηση με συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα που βιώνεις τη μαγεία, τη σοφία και τη γαλήνη της φύσης. Εκεί ξεχειμωνιάζουν πάνω από 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Εκεί φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση.
Ένας υγροβιότοπος με εύκολη πρόσβαση για τους μαθητές οι οποίοι περπατώντας ανάμεσα στα νερά της λιμνοθάλασσας μπορούν γρήγορα να συνειδητοποιήσουν τις τρομακτικές συνέπειες της κλιματική κρίσης και πόσο οι άνθρωποι χρειάζεται να αλλάξουμε στάση για να προστατεύσουν αυτά τα τόσο ευάλωτα και ταυτόχρονα τόσο δυνατά και υπομονετικά πλάσματα. Ας ξεκινήσουμε την αλλαγή γνωρίζοντάς τα.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας υπήρξε για μια ακόμη φορά δίπλα στη φυσιολατρική δράση του σχολείου μας με τεχνική υποστήριξη.