ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Τρίτη 2 Απριλίου , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου , οι τάξεις  Α΄, Β΄, Δ1 και Δ2 μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου μας υποδέχτηκαν μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών, του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και του Συλλόγου Επτανησίων. Μέσα από τραγούδια, μουσική και χορό μας παρουσίασαν μύθους του Αισώπου και άλλους με θέμα το ψέμα και τις συνέπειές του.

Ο πρώτος μύθος  ήταν μια διασκευή του γνωστού << Πινόκιο >>. Κάθε φορά που ο ήρωας έλεγε ψέματα – κι έλεγε πάρα πολλά μεγάλωνε η ξύλινη μύτη του. Τότε με το πριονάκι του την έκοβε και μάζευε όλα  αυτά τα ξύλα. Όταν συγκεντρώνονταν πολλά έφτιαχνε έπιπλα. Έφτασε να πουλά ξύλα ακόμη και σε μακρινές χώρες και έγινε πολύ πλούσιος. Χρειάστηκε κι έναν σύμβουλο να του βρίσκει ψέματα για να αποκτά περισσότερα ξύλα. Μια μέρα κάποιος τον συμβούλεψε να πει την αλήθεια και όλα του τα πλούτη θα γίνονταν πριονίδι.  Έτσι κι έγινε. Με τόσο πριονίδι που απέκτησε έφτιαξε το εργοστάσιο του χαρτιού. Οι άνθρωποι δεν πετούσαν τώρα πια τα βιβλία και δε χρειαζόταν να κόβουν δέντρα.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τη δραματοποίηση του παραμυθιού << Η μαϊμού και το δελφίνι >>, όπου το δελφίνι έσωσε τη μαϊμού από βέβαιο πνιγμό. Τελικά όμως την τιμώρησε για τα ψέματα που του έλεγε, ρίχνοντάς την στη θάλασσα.

Ο μύθος του Αισώπου << Ο ψεύτης βοσκός >> δίδαξε τι παθαίνουν όσοι προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους άλλους.

Στο τέλος τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τους ηθοποιούς.

Στη συνέχεια  στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης θαύμασαν το πλήθος των βιβλίων, ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για τον τρόπο που μπορούν να επισκεφτούν το χώρο μαζί με τους γονείς τους και να δανειστούν βιβλία. Εκεί έγινε ανάγνωση του  παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν  :  << Το μαγικό τσακμάκι >>.

Αφού ευχαριστήσαμε την υπεύθυνη , γεμάτοι όμορφα συναισθήματα,  επιστρέψαμε στο σχολείο.