«Μαθαίνω να μην καπνίζω»

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου έγινε ομιλία σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος. Την ομιλία αυτή παρακολούθησαν οι τάξεις Δ΄, Ε΄, Στ΄1 και Στ΄2.

Η επισκέπτρια υγείας του νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Αναστασίου Αγάπη στα πλαίσια του προγράμματος υγείας «Μαθαίνω να μην καπνίζω» ήρθε προσκεκλημένη στο σχολείο μας και ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Μέσα από παρουσίαση power point, έδειξε και εξήγησε στους μαθητές τα βλαβερά για την υγεία συστατικά του καπνού, τις αλλοιώσεις που θα παρατηρήσει ένας καπνιστής στο πρόσωπο και στο σώμα του, το τι συμβαίνει στα όργανα ενός ατόμου που καπνίζει και το τι είναι το παθητικό κάπνισμα.

Τέλος, οι μαθητές με τη βοήθεια της κ. Αναστασίου έφτιαξαν μια αφίσα για την τάξη τους που απαριθμούσε τους λόγους για τους οποίους δε θα καπνίσουν ποτέ, δίνοντας έτσι μια υπόσχεση στον εαυτό τους.

Κοπή Πίτας!

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κοπή  βασιλόπιτας για το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και η Διευθύντρια τους μίλησε για το έθιμο της βασιλόπιτας και πώς έμεινε να γιορτάζεται ως σήμερα.

Στη συνέχεια τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι: «Πάει ο παλιός ο χρόνος» και η Πρόεδρος του Συλλόγου, αφού ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία και πρόοδο, έκοψε όχι μία, αλλά πέντε βασιλόπιτες με ισάριθμα φλουριά.

Όλοι οι μαθητές προσήλθαν για να πάρουν το κομμάτι τους, κόπηκε κομμάτι και για τους μαθητές που απουσίαζαν, προσφέρθηκε κομμάτι σε όλους τους εργαζόμενους στο σχολείο και σε λίγο αναδείχτηκαν οι τέσσερις τυχεροί, οι οποίοι έλαβαν κι από ένα αναμνηστικό δώρο.

Οι τυχεροί ήταν: Ρήγα Νεφέλη (Γ΄τάξη), Αλοίμονου Μαρία (Γ΄τάξη), Αργυροπούλου Ευγενία(Δ΄τάξη), Γλυκερδά Αλεξάνδρα (Στ΄1 τάξη)

Το πέμπτο φλουρί αναζητούνταν μέχρι το τέλος της ημέρας που η Διευθύντρια έφαγε το κομμάτι της και ανακάλυψε ότι ήταν η τυχερή!

Όλοι όμως αισθανόμαστε τυχεροί – κι ας μην μας έτυχε το φλουρί – γιατί ανήκουμε στην οικογένεια του σχολείου μας και με αγάπη και ομόνοια συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνουμε καλύτεροι.

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, πρόοδο, δύναμη και ευημερία!!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!

Επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς << ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ>>

Στις  17-1-2018, οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν  το Μουσείο Παραδοσιακής  Φορεσιάς   << Βικτωρία Γ. Καρέλια>>.      

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

<<Πολύχρωμοι θησαυροί από βαμβάκι και μαλλί>>.

Ύστερα από ένα ζεστό καλωσόρισμα, οι μαθητές περιηγήθηκαν και θαύμασαν τις προθήκες του μουσείου σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού πήραν στα χέρια τους τα φυλλάδια που τους μοιράστηκαν, έλυσαν γρίφους  και συμπλήρωσαν σχετικές δραστηριότητες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Ύστερα από όλη τη διαδικασία συμπέραναν ότι οι μοναδικές αυτές φορεσιές που δεν φτιάχνονται πια και που μας δείχνουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι και τι φορούσαν σε περασμένες εποχές, είναι πραγματικοί θησαυροί, ακριβά και πολύτιμα αντικείμενα που πρέπει να τα προστατεύουμε. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έμαθαν περισσότερα για τις τοπικές φορεσιές της Ελλάδας και για τους ανθρώπους που τις φορούσαν.

Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη ήταν θαυμάσιες.

Τα παιδιά χαλάρωσαν, συζήτησαν και απόλαυσαν την περιήγησή τους στο μουσείο.

 

Στην επιστροφή περάσαμε από το  συγκρότημα <<Βιοκλιματικών Κατοικιών>>.

Ο οικισμός αυτός κατασκευάστηκε με την επιμέλεια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανασυγκρότησης Καλαμάτας (Δ.Ε.Α.Κ). Ο οικισμός, πέραν της αισθητικής σύνθεσης με τα παραδοσιακά κτίσματα στα Βορειοδυτικά και τα νέα κτίρια στα Ανατολικά, είχε ως στόχο τον σχεδιασμό των κατοικιών με την εφαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως τον παθητικό δροσισμό, την εφαρμογή ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όλες οι κατοικίες έχουν την πρόσοψή τους στραμμένη στο Νότο.

Το μικροκλίμα της περιοχής και ο ενεργειακός σχεδιασμός των κατοικιών βελτιώνεται με την κατάλληλη δενδροφύτευση του οικισμού.

Οι μαθητές περπάτησαν ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και ύστερα από συζήτηση γύρω από το σχεδιασμό τους κατανόησαν πώς είναι φτιαγμένος ο οικισμός για να εξοικονομείται ενέργεια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Στα πλαίσια του θέματος «Ελιά» που επεξεργαζόμαστε στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης και μια και είναι περίοδος ελαιοπαραγωγής, του πιο αντιπροσωπευτικού και δημοφιλούς προϊόντος του νομού μας, επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Καρβέλη, που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη διαδικασία που ακολουθείται στην παραγωγή του ελαιολάδου.

Ξεκινήσαμε από το πρώτο στάδιο όπου ο ελαιόκαρπος έρχεται στο ελαιοτριβείο από τους παραγωγούς μέσα σε σακιά.

Οι εργάτες αδειάζουν τον καρπό στον υποδοχέα – χοάνη. .

 

 

 

 

Με την κυλιόμενη ταινία ο καρπός οδηγείται στις σίτες όπου καθαρίζεται από ξένα σώματα (φύλλα , ξύλα, χαλίκια) και ξεπλένεται με άφθονο νερό

 

 

Ύστερα πηγαίνει στο σπαστήρα όπου ο καρπός  συνθλίβεται. Στη συνέχεια περνά στο μέρος που περιστρέφονται τεράστια «λιθάρια», τα οποία με το βάρος τους συνθλίβουν κι αυτά τον καρπό και τον μετατρέπουν σε πολτό. Στο μαλακτήρα ζυμώνεται ο πολτός.

Στο επόμενο μηχάνημα – ντε κάτερ , με τη μέθοδο της φυγόκεντρου επεξεργασίας, ξεχωρίζουν όλα τα στερεά μέρη του μίγματος από τα υγρά .

Τα στερεά μέρη που αποτελούν την πυρήνα, οδηγούνται σε εξωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου. Από την πυρήνα , σε άλλο εργοστάσιο, εξάγεται το πυρηνέλαιο. Τα υγρά οδηγούνται στο διαχωριστήρα στον οποίο διαχωρίζεται το ελαιόλαδο.

Έτσι φτάνει το φρέσκο λάδι στο πιάτο μας.

Στο τέλος βάλαμε φρέσκο ελαιόλαδο, που μας πρόσφερε ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου, πάνω σε φέτες ψωμιού και τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τη γεύση του !