Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο», όπως και ο όρος «θυματοποίηση» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης   παρακολούθησαν  τις ταινίες κινούμενων σχεδίων «Corto Animato Bullyihg” και « Antibullihg Animated short film” με τις οποίες δόθηκε  το έναυσμα για συζήτηση  πάνω στη βία που ασκείται στο μαθητή  και ο καθένας  τοποθετήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα επιθετικής συμπεριφοράς  και σχολικού εκφοβισμού.

Στη συνέχεια οι μαθητές  διέκριναν  τις διαφορές μεταξύ πειράγματος και σχολικής βίας και ενημερώθηκαν  για το  τι θα πρέπει να κάνει ο μαθητής που βιώνει μια τέτοια κατάσταση, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του.

Γίναμε  «σούπερ ήρωες» του εαυτού μας και των φίλων μας, ενώ ακολούθησε η δημιουργία ενός διαφορετικού αλφαβήτου με φράσεις που   εμψυχώνουν το παιδιά,  τα γεμίζουν αισιόδοξα συναισθήματα  και  τα μαθαίνουν  να φέρονται με σεβασμό και ευγένεια στον εαυτό τους, αλλά και το συνάνθρωπό τους.