Την Πέμπτη 26/4/2018 οι τάξεις Δ’, Ε’, Στ’1 και Στ΄2 με τους συνοδούς δασκάλους τους Γιαννικόπουλο Ιωάννη, Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα, Νικολή Δημήτριο και Πανταζή Βασιλική επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να παρακολουθήσουν την τραγωδία του σπουδαίου τραγικού Ευρυπίδη «Ελένη», στα πλαίσια του φεστιβάλ αρχαίου δράματος που διοργανώνεται κάθε χρόνο.
Η συγκεκριμένη τραγωδία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 412 π.Χ. στα Διονύσια. Την ίδια χρονιά ο αθηναϊκός στόλος ξεκίνησε για τη Σικελία, όπου και ηττήθηκε. Ο Ευρυπίδης μέσα από την εξέλιξη της τραγωδίας του θέλει να καταδικάσει τον πόλεμο και να παρουσιάσει τα δεινά που προξενεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής, πλούτου κ.α.
Η υπόθεση της συγκεκριμένης τραγωδίας έχει ως εξής: Η Ελένη του Μενελάου βρίσκεται στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο μνήμα του βασιλιά Πρωτέα. Εκεί θρηνεί για τη μοίρα της αναφέροντας ότι τα δεινά της ξεκίνησαν όταν η θεά Αφροδίτη («Κύπριδα») κέρδισε το χρυσό μήλο της θεάς Έριδας ως «η καλλίστη». Το μήλο της το πρόσφερε ο Πάρης στον οποίο η θεά έταξε ως ταίρι την ομορφότερη γυναίκα. Η θεά Ήρα όμως που έχασε στο διαγωνισμό έβαλε τον Ήφαιστο να φτιάξει ένα ομοίωμα της Ελένης και να εκείνο στην Τροία ως ταίρι του Πάρη. Ο θεός Δίας διάταξε τον Ερμή να πάει την πραγματική Ελένη στο βασίλειο της Αιγύπτου και, ο βασιλιάς της, ο Πρωτέας να την προσέχει μέχρι να τελειώσει ο τρωικός πόλεμος και να την πάρει πίσω ο Μενέλαος.
Ο πόλεμος τελειώνει, όμως ο Πρωτέας πεθαίνει και ο γιος του ο Θεοκλύμενος την ζητάει σε γάμο. Η Ελένη όμως θέλει να μείνει πιστή στον Μενέλαο και για να τον αποφύγει καταφεύγει στο μνήμα του Πρωτέα. Εκεί καταφτάνει ο Μενέλαος ναυαγός Αφού απαριθμεί τα δεινά του, που είναι ταυτόχρονα δεινά αιώνια που προκαλεί ο πόλεμος, αποκαλύπτει ότι τη γυναίκα του την έκρυψε στο βάθος μια σπηλιάς μαζί με άλλους ναυαγούς. Μη γνωρίζοντας πού βρίσκεται, πλησιάζει το παλάτι ζητώντας τρόφιμα και βοήθεια. Η γριά θυρωρός που τον υποδέχεται τον προτρέπει να φύγει το γρηγορότερο, καθώς ο Θεοκλύμενος έχει βγάλει εντολή ότι θα σκοτώνεται όποιος Έλληνας φτάσει τη χώρα του, του εξηγεί ότι μισεί τους Έλληνες εξαιτίας της Ελένης. Σε λίγο συναντάει τη γυναίκα του και ύστερα από έναν διάλογο που έχουν την αναγνωρίζει. Το ζήτημα όμως είναι με ποιόν τρόπο θα φύγουν από την Αίγυπτο και να μην προδώσει η αδερφή του βασιλιά (Θεονόη, η οποία κατείχε την μαντική τέχνη) ότι ο Μενέλαος βρίσκεται στο παλάτι.
Η Θεονόη τους υπόσχεται ότι δε θα πει τίποτα και οι δύο σύζυγοι ξεγελούν το βασιλιά. Η Ελένη υπόσχεται στο Θεοκλύμενο ότι θα τον παντρευτεί αρκεί να της επιτρέψει να θάψει με ελληνικά έθιμα τον άνδρα της που θαλασσοπνίγηκε. Ο Μενέαλος παρουσιάζεται στο βασιλιά ως ναυτικός που είδε με τα μάτια τον άνδρα της Ελένης να πεθαίνει. Η Ελένη ζητάει καράβι από το βασιλιά, εκείνος της το παραχωρεί και έτσι οι δύο σύζυγοι φεύγουν από την Αίγυπτο. Όταν ο Θεοκλύμενος μαθαίνει ότι ξεγελάστηκε, θυμώνει και σχεδιάζει εκδίκηση. Όμως τα αδέρφια της Ελένης (οι Διόσκουροι) παρουσιάζονται ως από μηχανής θεοί και αποτρέπουν το Θεοκλύμενο από την ένεργειά του αυτή.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αυτή την τραγωδία, καθώς παρουσιάζει τις συμφορές που φέρνει ο πόλεμος σε όλους τους ανθρώπους. Χειροκρότησαν με θέρμη τους ταλαντούχους μαθητές του Λυκείου Βροντάδος Χίου, οι οποίοι με την καθοδήγηση των καθηγητών τους προσέγγισαν με σεβασμό την τραγωδία αυτή.
Μήνας: Απρίλιος 2018
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο
Την Τρίτη 24/4/2018 οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων επισκέφθηκαν τον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον κύριο Φώτη Πετρόπουλο στους διάφορους χώρους του Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του καθενός. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφθηκαν μια αίθουσα διαλέξεων, στην οποία πραγματοποιούνται οι παραδόσεις των διαφόρων μαθημάτων, την αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς και την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου ο υπεύθυνος αυτής πληροφόρησε τους μαθητές για τον τρόπο λειτουργίας της και έλυσε όλες τους τις σχετικές απορίες. Τέλος, οι μαθητές επισκέφθηκαν το μουσείο του Πανεπιστημίου, στο οποίο είδαν και θαύμασαν σημαντικά ευρήματα της περιοχής, καθώς και τη Λέσχη εστιών, στην οποία τρώνε οι φοιτητές. Έπειτα, οι μαθητές άφησαν τον χώρο του Πανεπιστημίου, και περνώντας μέσα από το συγκρότημα των βιοκλιματικών κατοικιών έφτασαν στην παιδική χαρά της Τέντας όπου έφαγαν και έπαιξαν.
ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στις 18 Απριλίου 2018, οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Καλαμάτας στη δυτική παραλία.
Η επίσκεψη αυτή εντάχθηκε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, με θέμα “Κυκλοφορούμε με ασφάλεια”.
Εκεί μας περίμεναν και μας καλωσόρισαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Πάρκου δημοτικοί αστυνομικοί: Έφη Δουρούμη και Δημήτρης Δημητρούλιας. Πρώτα έγινε παρουσίαση με εποπτικό υλικό βασικών κανόνων και σημάτων οδικής κυκλοφορίας. Στη συνέχεια οι μαθητές εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς στους οποίους απάντησαν οι υπεύθυνοι. Ακολούθησε το πρακτικό μέρος, στο οποίο αρχικά οι μαθητές διέσχισαν με σωστό τρόπο τη διάβαση πεζών και ύστερα περπάτησαν στους δρόμους του Πάρκου, παρατηρώντας τα σήματα οδικής κυκλοφορίας με την καθοδήγηση και επεξήγηση από τους υπεύθυνους. Αργότερα τα παιδιά κάνοντας χρήση ποδηλάτων, φορώντας κράνος και φωσφοριζέ γιλέκο, εξασκήθηκαν στην ασφαλή κυκλοφορία τους στον δρόμο ως ποδηλάτες και ως πεζοί. Προβληματίστηκαν για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν δεν είναι προσεκτικά και δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας στις μετακινήσεις τους ως επιβάτες, πεζοί και οδηγοί ποδηλάτων.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλες αυτές τις δράσεις, υποσχέθηκαν πως θα τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και θα τους υπενθυμίζουν στους γονείς τους. Φεύγοντας ευχαρίστησαν τους υπεύθυνους για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση και την εγκάρδια φιλοξενία τους.