3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού με θέμα «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

Στο σχολείο μας κατά την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έλαβαν χώρα οι εξής δραστηριότητες:
Το πρώτο δίωρο οι μαθητές με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης τους μέσα στην αίθουσα πραγματοποίησαν :
Α΄ τάξη:
Ανάγνωση παραμυθιού γραμμένο από τη δασκάλα της τάξης Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα με τίτλο: «Ο αγώνας των ζώων» που αναφέρεται στη συμμετοχή ζώων σε έναν αγώνα δρόμου στο δάσος και εστιάζει σε συμπεριφορές και συναισθήματα. Στη συνέχεια οι μαθητές χρωμάτισαν ζώα που κάνουν διάφορα σπορ.
Β΄1 τάξη:
Συζήτηση αναφορικά με τη χαρά της συμμετοχής στην άθληση και τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα, καθώς και στο έπαθλο που ήταν το κλαδί αγριελιάς, αλλά και στις τιμές που απολάμβαναν οι Ολυμπιονίκες. Έγινε αναφορά στο ολυμπιακό ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι» καθώς και στις ιδέες που περιλαμβάνει. Στη συνέχεια υπογραμμίστηκαν τα σημερινά προβλήματα που μαστίζουν το χώρο του αθλητισμού: αναβολικά, ντόπινγκ, εμπορευματοποίηση, φανατισμός, συγκρούσεις κ.ά. Κατασκευάστηκε στεφάνι αγριελιάς από χαρτόνι με τη συμμετοχή των μαθητών που χρησιμοποιήθηκε και στις αθλητικές δραστηριότητες στο γήπεδο. Κατασκευάστηκε ακόμα αφίσα από τους μαθητές της τάξης με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε αξίες και ιδεώδη του «ευ αγωνίζεσθαι». Αναγνώστηκε επίσης το παραμύθι της Τσορώνη-Γεωργιάδη Γιολάντας «Ο μεγάλος νικητής».
Β΄2 τάξη:
Συζήτηση με θέματα: «Η αξία του αθλητισμού στη ζωή μας» και «Ο αθλητισμός είναι για όλους». Ανάγνωση και στη συνέχεια συζήτηση κειμένων από το βιβλίο Φυσικής Αγωγής Α΄ και Β΄ Δημοτικού: «Η ιστορία του αθλητισμού» και «Ο αγώνας του αθλητή». Κατασκευή στεφανιού (κότινος) και δημιουργία αφίσας με τίτλο: «Η συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες είναι η επιβράβευση των προσπαθειών των αθλητών»
Γ΄τάξη:
Αναφορά στην αξία του αθλητισμού και την επίδρασή του στη διαμόρφωση αξιών και στάσης ζωής αλλά και στην αξία της έννοιας του «ευ αγωνίζεσθαι» καθώς και τη χαρά της συμμετοχής στα αθλήματα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εικαστικές δημιουργίες με θεματολογία σχετική με την επιλογή αγαπημένου αθλήματος κάθε παιδιού.
Δ΄τάξη:
Συζήτηση με θέμα: «Άθληση με στόχο τη χαρά και όχι τη νίκη». Οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις τους με συνθήματα και ζωγραφιές και δημιούργησαν την αφίσα της τάξης.
Ε΄1 τάξη:
Αναφορά στην αξία του αθλητισμού μέσω διαδραστικής συζήτησης ? αναστοχασμού, ανάγνωσης και συζήτησης κειμένων, άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά, όπως επίσης και την επίδρασή του στη διαμόρφωση αξιών και στάσης ζωής. Ιδιαίτερη υπογράμμιση στην αξία της έννοιας του «ευ αγωνίζεσθαι» καθώς και στη χαρά της συμμετοχής στα αθλήματα ανεξαρτήτως αποτελέσματος και τέλος εικαστικές δημιουργίες με θέμα αγαπημένα αθλήματα των μαθητών.
Ε΄2 τάξη:
Οι μαθητές μέσα στην αίθουσα οργάνωσαν και συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:
Χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκαν πραγματικά παραδείγματα αγώνων όπου οι αθλητές θυσιάζοντας την προσωπική τους νίκη ή τη νίκη της ομάδας τους, επέδειξαν φίλαθλο πνεύμα δημιουργώντας συγκίνηση και θαυμασμό με την ανιδιοτελή στάση τους. Μέσα από την επεξεργασία των γεγονότων προέκυψαν ερωτήματα και θέματα προς συζήτηση που απασχόλησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια μικρή παρουσίαση από την εκπαιδευτικό της τάξης με τίτλο «Το φίλαθλο πνεύμα νικά» που έδινε πληροφορίες για πραγματικά παραδείγματα που δόθηκαν από τόσο νεαρά άτομα, μια πολύτιμη ενθάρρυνση για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι σήμερα τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν βαθιά αίσθηση της δικαιοσύνης και της γενναιοδωρίας.
Έγινε αναφορά στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ιδεώδη, όπως επίσης και ιδιαίτερη επισήμανση για την ανιδιοτέλεια και τον κότινο της νίκης. Παράλληλα, τα παιδιά δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με θέμα «ΝΙΚΗ ΄Η ΗΤΤΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ», το οποίο και συμπλήρωσαν, επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα και οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα. Στη συνέχεια όλοι μαζί φιλοτεχνήσαμε εικαστικές δημιουργίες και αφίσες.
Τέλος, βασισμένοι στο κεντρικό μήνυμα της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας, Αθλητισμός – δικαίωμα για όλους» ακολούθησαν παιχνίδια Κρυμμένου Θησαυρού και συνεργασίας στο χώρο του γηπέδου του Μεσσηνιακού.
Στ΄τάξη:
1. Συζήτηση μέσα στην τάξη σχετικά με τη σωστή αθλητική συμπεριφορά, το «ευ αγωνίζεσθαι» ή «τίμιο παιχνίδι», προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι η επίδειξη εντιμότητας, ακεραιότητας, σεβασμού και εκτίμησης προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό τους είναι αρετές που πρέπει να μας ακολουθούν στις αθλητικές μας δραστηριότητες. Να συνειδητοποιήσουν ότι η σωστή αθλητική συμπεριφορά προς τους συμμαθητές τους αλλά και προς τους μεγαλύτερους θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την ικανότητα να συμπεριφέρονται σωστά στην καθημερινή τους ζωή όπως και στη σχολική τάξη.
2. Δημιουργία αφίσας όπου θα αναγράφονται οι κανόνες σωστής αθλητικής συμπεριφοράς που θα υιοθετούν οι μαθητές στην καθημερινή τους ζωή.
Μετά το πρώτο δίωρο οι μαθητές μετέβησαν συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της τάξης τους στο γήπεδο του Μεσσηνιακού προκειμένου να επιδοθούν σε αθλητικές δραστηριότητες ως εξής:
Α΄ και Β΄τάξη: Κυνηγητόμπαλα , Λύκος και αρνάκι, Σκυταλοδρομίες
Τρέξιμο 50 μέτρα
Γ΄και Δ΄τάξη: Πιάσε με αν μπορείς, Δρόμος μετ? εμποδίων, Σκυταλοδρομίες με
μπάλα, Σκυταλοδρομία της κάμπιας
Ε΄και Στ΄τάξη: Αγώνες 50 μέτρα, Αγώνες 400 μέτρα, Σκυταλοδρομία,
Αγώνας ποδοσφαίρου, Ρίψη μπαλάκι
Οι ομάδες των μαθητών ήταν μικτές (αγόρια ? κορίτσια) και σε επίπεδο τάξεων (Α΄-Β΄, Γ΄-Δ΄, Ε΄-Στ΄).

%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf