ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Η 1η Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης! Και ποιος φέρνει την Άνοιξη; Φυσικά τα χελιδόνια! Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να αναβιώσουμε ένα έθιμο που κρατά από την αρχαία Ελλάδα και δεν είναι άλλο από τα Χελιδονίσματα, τα κάλαντα της Άνοιξης.
Παλιότερα που η αρχή του ημερολογιακού έτους ήταν η 1η Μαρτίου τα κάλαντα αυτά λέγονταν για το καλό της χρονιάς όπως τα λέμε και μεις σήμερα . Όταν οι Ρωμαίοι
μετέφεραν την Πρωτοχρονιά τον Ιανουάριο το έθιμο των καλάντων διατηρήθηκε και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , κυρίως στη βόρεια Ελλάδα τα λένε και σήμερα.
Παιδιά κρατώντας στο χέρι μια ιδιαίτερη ξύλινη κατασκευή χελιδονιού που τραβώντας ένα κορδόνι το κάνει να γυρίζει περιστροφικά και στολισμένη με λουλούδια γυρίζουν στους δρόμους και τα σπίτια και τραγουδούν «Ήρθε ήρθε χελιδόνα…» Οι νοικοκυραίοι των σπιτιών τους δίνουν καλούδια φαγώσιμα ή λεφτά και τα παιδιά τους δίναν «μάρτες» (ασπροκόκκινες κλωστές) ως δώρο για τα κορίτσια του σπιτιού.
Η Διευθύντρια έκανε την πρόταση και η μουσικός του σχολείου Ανυφαντή Αντωνία ανέλαβε τη διδασκαλία των «Χελιδονισμάτων» στους μαθητές της Δ΄1 τάξης. Με μια ζωγραφισμένη μεγάλη χελιδόνα σε πλακάτ, ένα στεφάνι με λουλούδια και κορδέλες και με ένα χελιδόνι στο χέρι για κάθε έναν μαθητή βρεθήκαμε στο γραφείο του Δημάρχου να του τραγουδήσουμε τα Χελιδονίσματα , να του δώσουμε Μάρτη για να μην τον κάψει ο ήλιος και μαζί και μια επιστολή με τα δικά μας τιτιβίσματα για το τι θέλουμε να κάνει για το σχολείο μας και συγκεκριμένα για το Σχολικό Κήπο. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν. Οπότε μένει να το διαπιστώσουμε….
Καλό μήνα! Καλή Άνοιξη!