Επίσκεψη στο κάστρο της Πύλου

Επίσκεψη στο κάστρο της Πύλου

Στις 25 Ιανουαρίου οι μαθητές της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν το κάστρο της Πύλου  που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή πολλών κατακτητών (Ενετοί, Τούρκοι, Ρώσοι) και το 1821 το κάστρο απελευθερώθηκε από τους Έλληνες έως το 1825, οπότε παραδόθηκε στον Ιμπραήμ. Στον κόλπο του Ναβαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827 οι στόλοι των τριών Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, συνέτριψαν την ναυτική δύναμη του Ιμπραήμ και τον υποχρέωσαν να σταματήσει τις λεηλασίες του στο Μοριά. Μετά το 1830 σχεδιάστηκε εκτός των τειχών η νέα πόλη που ονομάστηκε «Πύλος». Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή από την εποχή του Όθωνα μέχρι το 1936, αλλά και ξανά κατά τις περιόδους 1938-39 και 1947-48. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν Φρουραρχείο από τους Ιταλούς, αρχικά, και από τους Γερμανούς αργότερα. Μετά τον Εμφύλιο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα φοβερά εκθέματα από τις ανασκαφές στην περιοχή και στη συνέχεια ανηφορίσαμε για να θαυμάσουμε το κάστρο.

Στη συνέχεια πήγαμε τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος ιδρύθηκε ως οθωμανικό τέμενος, μετετράπη σε καθολική εκκλησία κατά την περίοδο της ενετοκρατίας ενώ ως χριστιανικός ναός λειτούργησε και μετά ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους.

Κατόπιν καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μνημείο για την θύμηση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Στις τρεις πλευρές του μνημείου απεικονίζονται οι μορφές των ναυάρχων των τριών στόλων που αντιμετώπισαν το Τουρκο-Αιγυπτιακό ναυτικό στη ναυμαχία του 1827 τον Κόδριγκτον, Χέυδεν και Δεριγνύ. Εκατέρωθεν του μνημείου στέκουν δύο κανόνια, ένα οθωμανικό και ένα ενετικό, τα οποία αποτελούν σύμβολα των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.

Τέλος επισκεφτήκαμε και το Αρχοντικό του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ο οποίος ήταν αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου, 20 φορές πρώτος πανελληνιονίκης πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος.Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται η Έκθεση Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux