Στις 17-1-2018, οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς << Βικτωρία Γ. Καρέλια>>.
Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
<<Πολύχρωμοι θησαυροί από βαμβάκι και μαλλί>>.
Ύστερα από ένα ζεστό καλωσόρισμα, οι μαθητές περιηγήθηκαν και θαύμασαν τις προθήκες του μουσείου σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού πήραν στα χέρια τους τα φυλλάδια που τους μοιράστηκαν, έλυσαν γρίφους και συμπλήρωσαν σχετικές δραστηριότητες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Ύστερα από όλη τη διαδικασία συμπέραναν ότι οι μοναδικές αυτές φορεσιές που δεν φτιάχνονται πια και που μας δείχνουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι και τι φορούσαν σε περασμένες εποχές, είναι πραγματικοί θησαυροί, ακριβά και πολύτιμα αντικείμενα που πρέπει να τα προστατεύουμε. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έμαθαν περισσότερα για τις τοπικές φορεσιές της Ελλάδας και για τους ανθρώπους που τις φορούσαν.
Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη ήταν θαυμάσιες.
Τα παιδιά χαλάρωσαν, συζήτησαν και απόλαυσαν την περιήγησή τους στο μουσείο.
Στην επιστροφή περάσαμε από το συγκρότημα <<Βιοκλιματικών Κατοικιών>>.
Ο οικισμός αυτός κατασκευάστηκε με την επιμέλεια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανασυγκρότησης Καλαμάτας (Δ.Ε.Α.Κ). Ο οικισμός, πέραν της αισθητικής σύνθεσης με τα παραδοσιακά κτίσματα στα Βορειοδυτικά και τα νέα κτίρια στα Ανατολικά, είχε ως στόχο τον σχεδιασμό των κατοικιών με την εφαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως τον παθητικό δροσισμό, την εφαρμογή ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όλες οι κατοικίες έχουν την πρόσοψή τους στραμμένη στο Νότο.
Το μικροκλίμα της περιοχής και ο ενεργειακός σχεδιασμός των κατοικιών βελτιώνεται με την κατάλληλη δενδροφύτευση του οικισμού.
Οι μαθητές περπάτησαν ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και ύστερα από συζήτηση γύρω από το σχεδιασμό τους κατανόησαν πώς είναι φτιαγμένος ο οικισμός για να εξοικονομείται ενέργεια.