EKΔΡΟΜΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 οι τάξεις Ε, Στ΄1 και Στ΄2 με τους συνοδούς δασκάλους: Αναστασοπούλου Κων/να, Νικολή Δημήτρη και Πανταζή Βασιλική επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας για να γνωρίσουν το χώρο και να ενημερωθούν για τα προγράμματα που γίνονται εκεί αλλά και για να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ενέργεια και ενέργειες ανθρώπων».

Στην αρχή οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε., η κ. Ιωάννα Ραβάνη και ο κ. Γιώργος Αργυροηλιόπουλος μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους, αφού πρώτα μας είχαν καλωσορίσει και υποδεχτεί με χαρά. Έπειτα οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Το Στ΄1 με τα μισά παιδιά της Ε’ και το Στ΄2 με τα άλλα μισά παιδιά της Ε’. Αφού συστήθηκαν, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας. Η μία ομάδα είχε υπεύθυνο την κ. Ιωάννα και η άλλη τον κ. Γιώργο. Κατόπιν όλοι παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο μια παρουσίαση σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. αιολική, βιομάζα κ.α.) και γιατί είναι καλό να τις χρησιμοποιούμε.

 Μετά το τέλος της παρουσίασης έγινε διάλειμμα και δόθηκε ένα υγιεινό δεκατιανό στους μαθητές που περιελάμβανε χωριάτικη μπαγκέτα με ελαιόλαδο, φέτα και τομάτα. Η κ. Ιωάννα Ραβάνη έδειξε στα παιδιά, βγαίνοντας από το κτίριο του Κ.Π.Ε., τον κομποστοποιητή και εξήγησε ποια είναι η χρήση του. Στο τέλος του δεκατιανού έγινε κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων (ανακυκλώσιμα υλικά, οργανικά σκουπίδια κ.α.) και τοποθετήθηκαν στους αντίστοιχους κάδους.

Στη συνέχεια οι ομάδες που είχαν δημιουργηθεί από πριν παρακολούθησαν δύο εργαστήρια. Το ένα ως θέμα τις μορφές ενέργειας και το πώς μετατρέπεται η μια μορφή ενέργειας σε άλλη. Το άλλο είχε ως θέμα το βιοκλιματικό σπίτι και την εναρμόνισή του με το φυσικό περιβάλλον.

Το επόμενο στάδιο ήταν η μετάβασή μας στο κτηριακό συγκρότημα των βιοκλιματικών κατοικιών Καλαμάτας στο Ανατολικό κέντρο, κοντά στο σχολείο μας. Εκεί οι ομάδες έγιναν 5. Παίρνοντας  κάθε μία ένα φάκελο με φύλλα εργασίας έγινε μελέτη όλου του κτιριακού συγκροτήματος. Οι μαθητές έδειξαν προθυμία και ένδιαφέρον.

Οι μαθητές πέρασαν όμορφα, διδάχτηκαν με παιγνιώδη τρόπο για το περιβάλλον, την ενέργεια και τις μορφές της. Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν, να μελετήσουν και να καταλάβουν τον τρόπο κατασκευής και το λόγο που επιλέχθηκε να χτιστούν οι βιοκλιματικές κατοικίες που βρίσκονται στη γειτονιά τους και που δε γνώριζαν τίποτα για τη σπουδαιότητά τους. 

Βιωματική Επιμόρφωση Αγωγής Υγείας στο Σχολείο μας!

Tο απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε σεμινάριο Α΄Βοηθειών με τίτλο: «Οι  Α΄ Βοήθειες στη σχολική μονάδα» που απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Επιμορφωτές ήταν ο Κεής Χρήστος και ο Μπάλτας Αθανάσιος, δύο μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος Μεσσηνίας , εκπαιδευτικοί επίσης, που προσπάθησαν μέσα σε τρεις ώρες να μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους για την περίθαλψη τραυμάτων και την αντιμετώπιση περιστατικών που η εμπειρία έχει δείξει ότι παρουσιάζονται άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη συχνότητα στα σχολειά μας.

 

 

 

 

 

 

 

Το σεμινάριο ήταν άκρως ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Περιπτώσεις περίθαλψης που αναλύθηκαν αφορούσαν σε ρινορραγία, σε μεγάλη αιμορραγία από τραύμα, σε σφηνωμένο ξένο σώμα, σε ξένο σώμα στο μάτι, στη μύτη ή στο αυτί, σε τσιμπήματα εντόμων, σε αλλεργικό σοκ, σε λιποθυμία, σε θλάσεις, σε διάστρεμμα σε εξάρθρωση, σε κάταγμα, σε πνιγμονή, σε εγκαύματα.

 

 

Τέλος έγινε επίδειξη τρόπου τεχνητής αναπνοής σε ειδική κούκλα. Κρατήθηκαν σημειώσεις που δημιούργησαν ένα βιβλιαράκι , η ανάγνωση του οποίου θα φρεσκάρει τις γνώσεις μας και θα αποτελεί οδηγό για τους μη ενημερωμένους. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα μάθαμε όλα. Ήταν όμως μια πολύ καλή και χρήσιμη επιμόρφωση.

 

Αυτή ήταν η πρώτη φάση του προγράμματος. Έπεται δεύτερη συνάντηση αυτή τη φορά με συμμετέχοντες τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Θα σας ενημερώσουμε και περιμένουμε να σας δούμε όλους εκεί.

 

Η γιορτή του Πολυτεχνείου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου οι μαθητές της Ε’ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Αναστασοπούλου Κων/νας και της μουσικού κ. Δημητροπούλου Παναγιώτας, ανέλαβαν τις εκδηλώσεις.

Στην αρχή, η δ/ντρια του σχολείου κ. Τσορώνη Ιωάννα- Μαρία διάβασε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου Κώστα. Αμέσως μετά το λόγο πήρε η κ. Αναστασοπούλου Κων/να, η οποία μίλησε για το νόημα της επετείου και για το χρονικό των γεγονότων. Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στους μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν το θεατρικό με τίτλο: «Έμενα με νοιάζει.»

Το θέμα του θεατρικού ήταν το πώς η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει στην κατάλυση της δημοκρατίας και της επικράτησης απολυταρχικών καθεστώτων.

Ενδιάμεσα στις σκηνές του θεατρικού οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και ερμήνευσαν τραγούδια στο πνεύμα της ημέρας. Μερικά από τα ποιήματα ήταν «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος.» Τάσου Λειβαδίτη, «Το αγόρι και η πόρτα» του Γιάννη Ρίτσου κ.α. Ενώ κάποια από τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν « Το Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη, «Μη μου μιλάς.» του Μάνου Λοϊζου, «Ο Στρατιώτης» του Μάνου Λοϊζου κ.α.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης συγκίνησαν και προβλημάτισαν τους δασκάλους, τους γονείς και τους συμμαθητές τους σχετικά με τα αγαθά της δημοκρατίας.

Στους μαθητές της Ε’ δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την προετοιμασία της γιορτής να πληροφορηθούν και να πληροφορήσουν τα γεγονότα από το 1967 έως το 1974 και κυρίως να αφυπνιστούν πως όλοι μας πρέπει να διαφυλλάττουμε τη δημοκρατία.