Παλιός Νερόμυλος – Κυπαρισσία

Παλιός Νερόμυλος – Κυπαρισσία

Την Παρασκευή 12 Μαΐου οι μαθητές της Δ1΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης επισκέφτηκαν τον Παλιό Νερόμυλο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Κυπαρισσίας.

Μόλις φτάσαμε μας υποδέχτηκε ο κος Νάσος, ιδιοκτήτης του μύλου και μας οδήγησε στο εσωτερικό του, όπου και ξεκίνησε να μας αφηγείται την ιστορία του. Ο παλιός Νερόμυλος κτίστηκε και λειτούργησε πριν το 1850 μαζί με πολλούς άλλους μύλους της γύρω περιοχής και οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν σιγά-σιγά πλην του Παλιού Νερόμυλου, ο οποίος λειτούργησε ως το 1974 και σταμάτησε να αλέθει όταν ο Δήμος Κυπαρισσίας  πήρε το νερό για να εξασφαλίσει επάρκεια ύδρευσης στην πόλη. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αγόρασαν τον μύλο, το σπίτι και το κτήμα  και αποφάσισαν να ζωντανέψουν ξανά τον παλιό νερόμυλο.
Οι μαθητές  είδαν πώς αλέθονταν το σιτάρι με τη δύναμη του νερού, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, ενώ με τη βοήθεια του οπτικοακουστικό υλικό παρακολούθησαν την όλη διαδικασία που γινόταν τα παλιά χρόνια, από το όργωμα του χωραφιού μέχρι το φούρνισμα του ψωμιού.

Κατόπιν πήγαμε στο κτήμα και απολαύσαμε τη λαχταριστή κρέπα μας ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο «Ξενοδοχείο εντόμων» και μάθαμε πώς αποξηραίνονται τα αρωματικά φυτά οικολογικά με τον ήλιο.

Γεμάτοι όμορφες εικόνες συνεχίσαμε την εκδρομή μας στην παραλία της Κυπαρισσίας για παιχνίδι και απολαυστικό παγωτό!!