Από το Κάστρο …στην ιστορική πλατεία

Ακολουθεί κείμενο των μαθητριών Κουτσογεωργοπούλου Αλκμήνης και Βαλσαμάκη Ευαγγελίας που αναφέρονται όλα όσα βίωσαν οι μαθητές του Ε1 στο πλάισιο προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Από το Κάστρο …στην ιστορική πλατεία

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου οι δάσκαλοί αποφάσισαν να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους στο Ναό της Υπαπαντής, όπου και μάθαμε την ιστορία της, πώς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και γιατί ονομάζεται έτσι, ενώ στον προαύλιο χώρο είδαμε τα αγάλματα Μητροπολιτών που έχουν φύγει από τη ζωή.

Η επόμενη στάση μας ήταν τα ερείπια, που ήρθαν στο φως με τις εργασίες που γίνονται  γύρω από το ναό και  μας εξήγησαν ότι πρόκειται για τα τείχη της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης Φαραί. Οι ανασκαφές γίνονται με πολύ αργό ρυθμό λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν οι βροχές και τα λασπόνερα.

Προχωρώντας συναντήσαμε το μοναστήρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και είδαμε τους αργαλειούς με τα μεταξωτά υφάσματα. Μάθαμε πώς φτιάχνεται το μετάξι και γιατί σήμερα έχει εγκαταληφθεί η παραγωγή του.

Κατόπιν βρεθήκαμε στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μια πλατεία με ιδιαίτερη ιστορία για τον αθλητισμό, καθώς εκεί τις παραμονές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, έγιναν οι δοκιμαστικοί αγώνες για την επιλογή και συμμετοχή Μεσσήνιων αθλητών. Για λίγο γίναμε κι εμείς αθλητές, μπήκαμε στην αφετηρία και τρέξαμε το γύρο της.

Επόμενο μέρος της επίσκεψής μας ήταν το Πολεμικό Μουσείο και  τελικός προορισμός το εκκλησάκι  των Αγίων Αποστόλων στην πλατεία της 23ης Μαρτίου.

Μας μίλησαν για τον ρόλο του στη Επανάσταση του 1821, μας εξήγησαν ότι πρόκειται για δύο ναούς και ότι το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε με το σεισμό που έγινε στην Καλαμάτα το 1986.

Ήταν μια εκπληκτική εκδρομή και μακάρι να επισκεφθούμε και πολλά άλλα μέρη της πόλης μας με ιδιαίτερη ιστορία.