Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη μυθολογία

Οι μαθητές της Γ’ τάξης την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στις 5 Οκτωβρίου ασχολήθηκαν με τους μύθους που υπήρχαν στην αρχαιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μια και η μυθολογία περιλαμβάνει το κύριο μέρος στο μάθημα της ιστορίας που διδάσκεται φέτος στην τάξη τους. Θεωρήθηκε, λοιπόν, χρήσιμο και παιδαγωγικά ωφέλιμο να πληροφορηθούν για το μυθολογικό κομμάτι που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και τη σημασία του. Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές έντυπο υλικό το οποίο τους κατεύθυνε σε ποικίλες δραστηριότητες. Να κάποιες που θα μπορούσες να κάνεις κι εσύ:

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε τους μύθους που σε πληροφορούν για το πώς δημιουργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Διάλεξε τον αγαπημένο σου και γράψε γιατί σου άρεσε:

1)Στην Αρχαία Ήλιδα ( σημερινός νομός Ηλείας) υπήρχε ένας ναός του Κρόνου. Εκεί βρέθηκε ο Δίας σε νηπιακή ηλικία. Τον είχαν μεταφέρει οι Κουρήτες από την Κρήτη για να μην τον βρει ο Κρόνος. Οι Κουρήτες, για να τον διασκεδάσουν, άρχισαν να κάνουν μεταξύ τους αγώνες.
Πιο συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ηρακλής ο Ιδαίος, έβαλε τα αδέρφια του να τρέξουν σε αγώνες δρόμου. Σε αυτόν που κέρδισε έδωσε ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

2)Όταν ο Δίας μεγάλωσε έμαθε από τη Γη για την καταγωγή του. Πήγε στον πατέρα του τον Κρόνο και απαίτησε να ελευθερώσει τα αδέρφια του. Ο Κρόνος αρνήθηκε και τότε ο Δίας τον κάλεσε σε μονομαχία σε ένα λόφο που βρίσκεται στη σημερινή Αρχαία Ολυμπία. Ο Κρόνος έχασε και αναγκάστηκε να βγάλει τα αδέρφια του Δία από την κοιλιά του. Μετά από αυτό τον αγώνα και μετά την Τιτανομαχία, οι υπόλοιποι θεοί για να τιμήσουν το Δία που τους ελευθέρωσε οργάνωσαν αγώνες προς τιμή του. Οι αγώνες αυτοί έγιναν στο λόφο που είχε χάσει ο Κρόνος. Ένας από τους θεούς που είχε διακριθεί σε αυτούς τους αγώνες ήταν ο Απόλλωνας. Ο Απόλλωνας νίκησε τον Ερμή στο τρέξιμο και τον Άρη στην πυγμαχία.

3)Ο Ηρακλής, ο γνωστός ημίθεος, κάποτε για να εκπληρώσει έναν από τους άθλους του βρέθηκε στην Αρχαία Ήλιδα. Εκεί υπήρχε ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Αυγεία. Ο βασιλιάς αυτός είχε πολλά και όμορφα άλογα, όμως τους στάβλους του δεν τους είχε καθαρίσει ποτέ. Ζητήθηκε από τον Ηρακλή να το κάνει. Ο Ηρακλής θεώρησε πως θα ήταν εύκολη υπόθεση, όμως διαπίστωσε πως όσο και αν σαπούνιζε τους στάβλους η βρωμιά δεν έφευγε. Και τότε σκέφτηκε το εξής: άλλαξε τη ροή των ποταμών Αλφειού και Πηνειού. Έτσι ώστε τα ορμητικά νερά των ποταμών να περάσουν μέσα από τους στάβλους. Έτσι και έγινε, τα ορμητικά νερά καθάρισαν τους στάβλους. Ο Ηρακλής από τη χαρά του οργάνωσε αγώνες προς τιμή του πατέρα του, για να γιορτάσει τη νίκη του . Ο τόπος αργότερα ονομάστηκε Ολυμπία.

Αρχαία Ολυμπία 1

Τώρα αφού διάβασες τους μύθους, διάλεξε τον αγαπημένο σου και γράψε γιατί σου άρεσε:

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *