Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Κάστρο και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας

Την Τετάρτη, 26 Μαΐου οι μαθητές της ΣΤ1΄επισκέφθηκαν το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και στη συνέχεια το Κάστρο της πόλης μας. Κατόπιν ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο, το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, με κατάληξη την πλατεία Όθωνος για φαγητό.

Ας αφήσουμε όμως τους ίδιους τους μαθητές να μας περιγράψουν τις εντυπώσεις τους…….

Κότση Ελένη

Με το που φτάσαμε στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας είδαμε στην μπροστά αυλή , έναν στρατιώτη να μας περιμένει για να μας κάνει την ξενάγηση. Πρώτα από όλα μας έδειξε χειροκίνητα όπλα της εποχής και πανίσχυρα τανκς. Επίσης είδαμε και ένα αεροπλάνο που πέταγε μέχρι το 2002.

Μετά μπήκαμε και μέσα στο μουσείο και ξεκινήσαμε από τον πρώτο όροφο. Στον πρώτο όροφο ο στρατιώτης μας έδειξε πολλά όπλα και πολλές στολές και μας μίλησε για την ιστορία του καθενός.

Αφού είδαμε όλα τα αντικείμενα από τον πρώτο όροφο πήγαμε στον δεύτερο. Εκεί είχε ακόμα πιο πολλά παλιά αντικείμενα. Αφού τα είδαμε και αυτά ο στρατιώτης μας μίλησε για μερικά από τα βασανιστήρια που έκαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες. Αλλά αυτό που με ανατρίχιασε πιο πολύ ήταν το παιδομάζωμα. Δηλαδή μάζευαν όλα τα μικρά αγόρια και όταν μεγάλωναν γινόντουσαν οι λεγόμενοι Γενίτσαροι.

Τέλος αφού τελειώσαμε την ξενάγηση ένας άλλος στρατιώτης μας ρώτησε τι μας άρεσε περισσότερο από την επίσκεψή μας. Εγώ απάντησα πως δεν μου άρεσε κάτι περισσότερο από κάτι άλλο , γιατί όλα είχαν την δική τους ιστορία οπότε και την δική τους ομορφιά.

Κυριακέα Δήμητρα

Την Τετάρτη 26 Μαΐου η τάξη μου επισκέφτηκε το Στρατιωτικό μουσείο. Στο μουσείο υπάρχουν άρματα μάχης, πυροβόλα, ένα τεθωρακισμένο όχημα κι ένα αεροσκάφος. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν εκθέματα στολών από την Επανάσταση του 1821 και μάθαμε σχετικά γι’ αυτή. Στη συνέχεια μάθαμε για τον Μακεδονικό αγώνα και για τους Βαλκανικούς πολέμους.

Στον δεύτερο όροφο ένα μεγάλο τμήμα είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης υπάρχουν αφιερώματα για τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

καθώς επίσης και για τον εμφύλιο. Τέλος υπάρχουν στολές αξιωματικών μαζί με τα όπλα.

Ο περίπατός μας συνεχίστηκε στο κάστρο Καλαμάτας. Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο συνεχίσαμε για την παλιά πόλη. Εκεί πήγαμε στον ναό των Αγίων Αποστόλων και μάθαμε ότι από εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην παλιά αγορά και καθίσαμε για φαγητό. Το μεσημέρι πήραμε τον δρόμο του γυρισμού για το σχολείο. Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή και περάσαμε τέλεια.

Κουτσαβίτης Βασίλης

Στην αρχή πήγαμε στο στρατιωτικό μουσείο της Καλαμάτας στο οποίο είδαμε πολλά όπλα, μαχαίρια και στολές που όλοι λατρέψαμε, ακόμα δυο τανκ ή όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, τεθωρακισμένα οχήματα και ένα αεροπλάνο που κάποτε πετούσε.

Στη συνέχεια περπατήσαμε ως στο κάστρο, στο οποίο σταματήσαμε να φάμε και να ξεκουραστούμε. Εκεί μιλήσαμε για αυτό και είδαμε όλη την Καλαμάτα.

Αργότερα, πήγαμε στους Αγίους Αποστόλους, μια πολύ ωραία παλιά βυζαντινή εκκλησιά, προσκυνήσαμε και μια συμμαθήτριά μας μας διάβασε για την ιστορία της.

Λίγο πιο πέρα υπήρχε ένα σουβλατζίδικο στο οποίο σταματήσαμε να φάμε. Όλοι κάθισαν με τους φίλους τους και παράγγειλαν ό,τι ήθελαν με χρήματα που πήραν από το σπίτι τους. Το φαγητό ήρθε σχετικά γρήγορα και ήταν πολύ νόστιμο.

Πέρασα φανταστικά σε αυτήν την εκδρομή και θα ήθελα να επαναληφθεί σύντομα.

Βασιλάκης Γιώργος

Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε μουσεία γιατί μαθαίνω πράγματα για την ιστορία μας και γνωρίζω την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Στρατιωτικό μουσείο της πόλης μας ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ένα μαχαίρι ενός αγωνιστή του 1821.Το όνομά του είναι καπετάν Γεώργιος Βασιλάκης ίδιο με το δικό μου.

Ένιωσα περήφανος γιατί σκέφτηκα ότι ένας τόσο σπουδαίος αγωνιστής που πολέμησε για την ελευθερία μας ίσως είναι συγγενής μου, προπάππος μου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *