Γνωρίζοντας ένα βυζαντινό ναό: Άγιοι Απόστολοι

Το μήνα Μάρτιο η Ε΄ τάξη πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο προκειμένου να συμμετέχουμε σ΄ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το Βυζαντινό ναό: Άγιοι Απόστολοι» που διοργάνωνε  η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για  μαθητές  του Δημοτικού και Γυμνασίου. Στο σχολείο, η κυρία μας εξήγησε πως σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουμε από κοντά έναν από τους σημαντικότερους ναούς της περιοχής μας, τόσο από πλευράς αρχαιολογικής αλλά και ιστορικής σπουδαιότητας, συνειδητοποιώντας το ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει στο πέρασμα του χρόνου .

Μόλις φτάσαμε μας χώρισαν σε ομάδες και σαν μικροί «δημοσιογράφοι» ρωτούσαμε τους περαστικούς, αλλά και τους καταστηματάρχες τι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο ναό. Όταν τελειώσαμε, συγκεντρωθήκαμε και εκεί, γύρω από το ναό, μας εξήγησαν πως ουσιαστικά, πρόκειται για δυο συγκολλημένες εκκλησίες, καταλήγοντας έτσι στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, γεγονός που ξεχωρίζει από τους δύο τρούλους που φαίνονται από την εξωτερική πλευρά. Τον μικρό, όπου χτίστηκε τον 18ο αιώνα και τον μεγάλο της νεότερης κεντρικής αίθουσας, στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον εσωτερικό του χώρο, κατανοήσαμε τι είναι οι βυζαντινές τοιχογραφίες και μάθαμε πως οι περισσότερες από αυτές καταστράφηκαν από σεισμούς, ενώ καλύφτηκαν, όσες κατάφεραν να παραμείνουν, με ασβέστη.  Τέλος, σημαντική καταστροφή έγινε στο ναό  από τον σεισμό του 1986, αλλά αναστηλώθηκε τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν περάσαμε στο χώρο του μουσείο και εκεί μας εξήγησαν το ρόλο του συντηρητή, πόσο σημαντικός είναι για τα μνημεία, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μας έδειξαν πολλά από τα εργαλεία και τις ουσίες που χρησιμοποιούν προκειμένου να σταματήσουν την καταστροφή των αντικειμένων με το πέρασμα του χρόνου. Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλα τα παιδιά και ελπίζουμε να επαναληφθεί σύντομα.

Η συντακτική ομάδα:

Μητσέα Αθανασία

Μάλαμα Παναγιώτα

Κόντου Γρηγορία- Άννα

Μπιτσώνη Ζωή

Γκράση Ευαγγελία- Ιωάννα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *