Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, στα πλαίσια δίωρης εκπαιδευτικής δράσης, επισκέφτηκαν, το μήνα Μάρτιο, το μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς « Βικτώρια Γ.Καρέλια» . Ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο του 19ου αι., το οποίο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων από τον Δήμο Καλαμάτας με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσης του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας.
Οι μαθητές στην αρχή περιηγήθηκαν στους χώρους του και εν συνεχεία πήραν μέρος στην εκπαιδευτική δράση « Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι». Σκοπός του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν περισσότερα για τις τοπικές φορεσιές της Ελλάδας και τους ανθρώπους που τις φορούσαν. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του συνειδητοποίησαν την αλλαγή των ρούχων, στο πέρασμα του χρόνου, όπως επίσης και τις πληροφορίες που μας δίνουν τα ενδύματα για το φύλο, την ηλικία, τον τόπο και την εποχή που ζουν οι άνθρωποι, την ασχολία ή το επάγγελμα τους.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τις εντυπώσεις των μαθητών από την επίσκεψή τους:
« Το μουσείο ήταν πολύ ωραίο, το ίδιο και το πρόγραμμα που κάναμε. Οι φορεσιές σε ταξίδευαν στο παρελθόν».
Το μουσείο ήταν πολύ ωραίο. Έμαθα για τις φορεσιές, τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν και παίξαμε, που αυτό σπανίως γίνεται σε άλλα μουσεία. Ήταν υπέροχη εμπειρία»
«Ο χώρος με ενθουσίασε τόσο απ΄ έξω αλλά και μέσα. Μου άρεσε που δεν είδαμε μόνο τις φορεσιές, αλλά είχαν ετοιμάσει κι ένα πρόγραμμα δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα καλύτερα».
« Οι δραστηριότητες μας έκαναν να ψάξουμε, να θυμηθούμε όσα είχαμε ακούσει στο μάθημα της Γεωγραφίας. Θα ήθελα να ξαναπάω πάρα πολύ».
«Το μουσείο αυτό, κατά την άποψή μου, είχε ένα πολύ διασκεδαστικό και δημιουργικό πρόγραμμα, επειδή μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τις φορεσιές και τις καιρικές συνθήκες μιας περιοχής».
«Στην εκδρομή που είχαμε πάει στο μουσείο ήταν θαυμάσια. Είχα την εντύπωση πως θα ήταν βαρετά και θα σπρωχνόμασταν για να δούμε. Όμως ο χώρος ήταν μεγάλος και με το πρόγραμμα που κάναμε οι φορεσιές μας αφηγήθηκαν την ιστορία τους».