ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ!!!

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου ήταν  – ημερολογιακά – η πρώτη ημέρα της Άνοιξης.

Παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνηθιζόταν τα παιδιά να περνούν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού στολισμένο με πρασινάδες και λουλούδια και να λένε στους νοικοκυραίους τα κάλαντα της Άνοιξης, τα «Χελιδονίσματα».

Το έθιμο αυτό αναβίωσαν και φέτος οι μαθητές της Ε΄ τάξης υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μουσικής του σχολείου Δημητροπούλου Παναγιώτας.

Το πρωί μετά την προσευχή οι μαθητές της Ε΄ παρουσίασαν στους  υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μικρό δρώμενο με πληροφορίες για το έθιμο και στη συνέχεια με τη συνοδεία μουσικής έψαλλαν τα κάλαντα έτσι όπως τραγουδιούνται σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας για  να κοινοποιήσουν τον ερχομό της Άνοιξης στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται εκεί. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους οι μαθητές του Ειδικού άκουσαν τα κάλαντα, χειροκρότησαν και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, κέρασμα και όλοι μαζί μοιράστηκαν την αυλή του σχολείου την ώρα του διαλείμματος.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για μια μελλοντική συνεργασία κοινής εικαστικής δράσης και εργαστηρίου και κατά την επιστροφή στο Δημοτικό Σχολείο οι μαθητές τραγουδούσαν τα «Χελιδονίσματα» μοιράζοντας χαμόγελα στα ξαφνιασμένα πρόσωπα των περαστικών.

Καλή Άνοιξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *