ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Πέμπτη στις 19 Μαΐου οι μαθητές της Γ? τάξης, μαζί με τη δασκάλα τους Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα, επισκέφτηκαν το χώρο του Πανεπιστημίου Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος «Παίς, βρες» που επιμελήθηκε η κ. Κουρή με την ομάδα των φοιτητών της. Το πρόγραμμα είχε ως σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές την «Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Συλλογή» και να κάνουν δραστηριότητες, οι οποίες θα τους έδειχναν τον τρόπο που δουλεύει ένας αρχαιολόγος.
Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη οι μαθητές ενημερώθηκαν και δούλεψαν σε δραστηριότητες, οι οποίες είχαν ως στόχο να τους προετοιμάσουν για την επίσκεψη αυτή. Τέτοιες ήταν:
Α) προβολή ολιγόλεπτου βίντεο, που έδειχνε πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα μουσείο.
Β) χρωματισμός αγάλματος αρχαϊκής κόρης (το αυθεντικό βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και χρονολογείται από το 500 π.Χ.)
Γ) χρωματισμός παπύρου, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε ως πρόσκληση.
Όταν επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο η ομάδα των φοιτητών μας υποδέχτηκε θερμά και μας ξενάγησε στο χώρο της Πανεπιστημιακής Μουσειακής Συλλογής τους. Στους μαθητές παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες κυκλαδίτικα ειδώλια, αρχαϊκές κόρες και γλυπτά που παρουσίαζαν αθλήματα. Κατόπιν οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν σε ασκήσεις συμπλήρωσης κενών, σε διάφορα κείμενα. Τα κείμενα είχαν παρθεί από τα παραθέματα του Ιστορίας της Γ? τάξης. Ύστερα οι μαθητές παρέα με τους φοιτητές έπαιξαν παντομίμα και προσπάθησαν να μαντέψουν διάφορα αρχαία αθλήματα που τους έλεγαν οι φοιτητές. Στην τελευταία δραστηριότητα οι μαθητές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες των 5 ατόμων. Η κάθε ομάδα έπρεπε να βρει σκάβοντας (μέσα σε ένα τελάρο) τα απομεινάρια από ένα σπασμένο αντίγραφο αρχαίου αντικειμένου. Αφού έβρισκαν τα κομμάτια, τα κολλούσαν με τη βοήθεια των φοιτητών και έβρισκαν τι ήταν (δίσκος της Φαιστού, αρχαίο προσωπείο θεάτρου, μελανόμορφο πιάτο με τη θεά Άρτεμη).
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τη διδακτική επίσκεψη, εντυπωσιάστηκαν από την Έκθεση και έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον όταν δούλεψαν σαν μικροί αρχαιολόγοι. Ελπίζουμε να ξαναπάμε.

phaistosdisk2

παπυρος

Πεπλοφόρος Κόρη

SAMSUNG

Παις βρες Γ΄τάξη 025

Παις βρες Γ΄τάξη 002

Παις βρες Γ΄τάξη 008

Παις βρες Γ΄τάξη 022

Παις βρες Γ΄τάξη 099

Παις βρες Γ΄τάξη 069

Παις βρες Γ΄τάξη 048

Παις βρες Γ΄τάξη 074

Παις βρες Γ΄τάξη 055

Παις βρες Γ΄τάξη 085

Παις βρες Γ΄τάξη 073

Παις βρες Γ΄τάξη 023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *