« Η Μάνα Ελιά της Καλαμάτας»

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄και Δ΄ τάξης

Στις 7 Δεκέμβρη είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών προκειμένου να δούμε από κοντά την υπεραιωνόβια « Μάνα  ελιά» της Καλαμάτας.

Η  « Ελιά της Καλαμάτας» βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στον αυλόγυρο του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών, στην οδό Λακωνικής. Έχει περίμετρο κορμού περίπου 9 μέτρα, περίμετρος κλαδιών 15 μέτρα και ύψος 14 μέτρα.

Είναι υπεραιωνόβια ελιά, αντιπροσωπευτική της ποικιλίας  «Αετονυχολιά» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας« Καλαμών».

Το συγκεκριμένο δέντρο κηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης» από το 1980.

Η ιστορία της « Μάνας  ελιάς» αρχίζει σύμφωνα με ειδικούς πριν από 800 – 850 χρόνια. Σύμφωνα με άλλη  μέθοδο χρονολόγησης η ηλικία της υπολογίστηκε στα 1.733 έτη. Η διαδρομή της συνεχίζεται μέσα στους αιώνες για να φτάσει στην εποχή της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και της καταστροφής της Μεσσηνίας από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο θρύλος αναφέρει πως ήταν το μοναδικό δέντρο που διασώθηκε από τη μανία του κατακτητή.

Σήμερα γνωρίζουμε πως τα δέντρα  αυτής της ποικιλίας στην Πελοπόννησο αλλά και πολλά στην υπόλοιπη Ελλάδα προέρχονται από το μέχρι σήμερα σωζόμενο δέντρο στην πόλη της Καλαμάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *