Εκπαιδευτική επίσκεψη στο αγρόκτημα Μαρίνη

Στις 15 Ιουνίου οι μαθητές του ΣΤ1΄και ΣΤ2΄ επισκέφτηκαν  το αγρόκτημα Μαρίνη, καθώς πρόκειται είναι ένα πρότυπο πολιτιστικό αγρόκτημα στην Καλαμάτα που αναδεικνύει την αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και σαν στόχο έχει την ενημέρωση, εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Εκεί οι μαθητές υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γεωμετρία στη φύση». Παρατήρησαν τη συμμετρία στα φυτά, εκτίμησαν και στη συνέχεια επαλήθευσαν , την περίμετρο και το εμβαδόν αντικειμένων καθημερινής χρήσης, συνδέοντας άμεσα τα μαθηματικά με τον πραγματικό κόσμο.

Επίσης, με τη καθοδήγηση της καθηγήτριας των εικαστικών, δημιούργησαν έργα με υλικά της φύσης και μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Τέλος οι μαθητές, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τελειώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια χρονιά ιδιαίτερη και δύσκολη για όλους μας.

        

Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Αγαπητoί  γονείς και μαθητές Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά!!!

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν πάλι τα σχολεία με απαραίτητη προϋπόθεση τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (selftests)  και τα μέτρα προστασίας που ήδη εφαρμόζονται  για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-testsστο σπίτι τους. Σε μαθητές  κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας  self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας  self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

 

Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει επίσης να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να έχουμε κι άλλες μάσκες στην τσάντα μας και γενικά να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος μαθητής αισθάνεται αδιαθεσία ή έχει πυρετό ή βήχα θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός  του και να παραμένει σπίτι του μέχρι να γίνει καλά.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Τσορώνη Ιωάννα Μαρία

«Πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας»

Αγαπητοί γονείς,

σας υπενθυμίζουμε ότι  το  Υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή το «Πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας»  μέσω του οποίου επιδοτείται η αγορά εξοπλισμού tablet ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με το ποσό των 200 ευρώ μέσω  Voucher  που δίνεται στις οικογένειες που το δικαιούνται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ δικαιούχοι είναι μαθητές (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ή φοιτητές.

Στόχος  του Προγράμματος είναι η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης , καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία , τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και την περαιτέρω ενίσχυση των  ψηφιακών δεξιοτήτων τους.

Ως γονείς των μαθητών μόλις ανοίξει η πλατφόρμα (έχουμε πληροφορίες για 5 Απριλίου 2021) θα πρέπει να υποβάλετε μία  αίτηση προκειμένου να διαπιστώσετε  αν είστε δικαιούχοι του Voucher στην σελίδα: www.digital-access.gov.gr

Μην το αμελήσετε καθώς γινόμαστε κοινωνοί δυσκολιών πρόσβασης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού.

Εκ της Διευθύνσεως

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ – 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

σαν σήμερα πριν 200 χρόνια η πόλη μας ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του COVID-19 δεν θα μας επιτραπεί να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο με την επισημότητα που της αρμόζει, δε θα χειροκροτήσουμε τους μαθητές μας να παρελαύνουν και να τιμούν τους ήρωες του 1821, να ανεβάζουν χρονικά και θεατρικά για να μας μεταφέρουν το κλίμα της εποχής σε μια προσπάθεια να συναισθανθούμε την αξία και το μεγαλείο της θυσίας των προγόνων μας αλλά και τον άθλο που πραγματοποίησαν. Έστω και διαδικτυακά όμως οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα προσπαθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του να δώσουν έμφαση στον αγώνα για τα ιδανικά και τις αξίες, στην μαχητικότητα και τον πατριωτισμό των προγόνων μας και στο χρέος που μας κληροδότησαν να σεβόμαστε και να διαφυλάττουμε την Ελευθερία μας. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, η σημαία μας να κυματίζει σε κάθε μπαλκόνι και ο αγώνας των ηρώων του 1821 να μας εμπνέει και να μας κρατά πάντα σε εγρήγορση.

Χρόνια Πολλά

Ζήτω το 1821

Ζήτω η Ελλάδα

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Τσορώνη Ιωάννα Μαρία

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 υλοποίησαν με την εμψύχωση, καθοδήγηση και οργάνωση, υποστήριξη και επιμέλεια των εκπαιδευτικών τους ένα Χρονολόγιο-Λεξιλόγιο της επανάστασης του 1821. Το παραγόμενο αποτέλεσμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα Καλαμάτα 1821 «Δρόμοι Ελευθερίας» τυπώθηκε με σκοπό ένα αντίτυπο να σταλεί στα σχολεία όλης της Καλαμάτας για να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω δράσεις.

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το βιβλιαράκι που κρατάτε στα χέρια σας είναι η προσπάθεια των μαθητών της Στ΄ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας τη σχολική χρονιά 2020-2021 που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης να αποσαφηνίσουν πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα που συνδέονται με το γεγονός. Θα χαρούμε πολύ αν η δουλειά αυτή βοηθήσει και άλλους να σχηματίσουν τις αδρές γραμμές που χαρακτηρίζουν την υπερπροσπάθεια των προγόνων μας.

Θα ευχηθούμε σε όλους μας να καταλάβουμε επιτέλους ότι το σημαντικότερο είναι να καταφέρνουμε πάντα να κάνουμε πράξη τη ρήση του Μακρυγιάννη: «Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ»

Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, είμαστε περήφανοι για τους εκπαιδευτικούς μας, είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας.

Ζήτω το 1821

Τιμή και δόξα στους Ήρωες!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με δραστηριότητες που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας για κάθε τάξη ξεχωριστά, μέσα από ανταλλαγή σκέψεων, πληροφοριών και ιδεών προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον μαθητών /τριών , ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Κάθε εκπαιδευτικός ανάλογα με την ηλικία των μαθητών του σχεδίασε και υλοποίησε δραστηριότητες όπως: παιχνίδια ρόλων, παρακολουθήσεις ταινιών και βίντεο, δημιουργία εικαστικών έργων και αφισών, ανάγνωση παραμυθιών , επεξεργασία αποσπασμάτων λογοτεχνικών κειμένων, άκουσε και τραγούδησε τραγούδια , πρότεινε λύσεις σε υποθέσεις περιπτώσεων και καλλιέργησε το αίσθημα ενσυναίσθησης μέσα από παρεμβάσεις με ειδικούς επιστήμονες και φορείς.

Η ιδιόρρυθμη κατάσταση την οποία βιώνουμε λόγω COVID-19 έχει προκαλέσει σε όλους μας άγχος και πίεση – ιδιαίτερα όμως στους μαθητές , με αποτέλεσμα να «παίρνουν φωτιά» αμέσως!

Συνιστούμε , λοιπόν, ψυχραιμία και ευχόμαστε τα όμορφα συμπεράσματα και οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι μαθητές μας στις συζητήσεις τους να έχουν μόνιμη θέση στην καρδιά και το μυαλό τους!

  

Διακρίσεις μαθητών μας

Νιώθουμε πάντα μεγάλη χαρά όταν μαθητές μας συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και πολύ μεγαλύτερη όταν διακρίνονται κιόλας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συμμετοχή μας σε ένα διαγωνισμό δεν έχει αυτοσκοπό τη νίκη αλλά τη συμμετοχή. Η συμμετοχή είναι που θα μας δώσει το πλεονέκτημα της επικοινωνίας και της συνεργασίας, την ευκαιρία να μοιραστούμε ιδέες , να αφυπνιστούμε και να αφυπνίσουμε. Αν φτάσουμε και στη νίκη ακόμα καλύτερα.

Ας δοκιμαζόμαστε , λοιπόν. Μη φοβόμαστε να εκτεθούμε! Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και σημασία έχει να προσπαθούμε!

Για του λόγου το αληθές δύο μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε δραστηριότητες και διαγωνισμούς που οργάνωσαν τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τη ΦΑΡΙΣ : Ο Αναστάσης Γεωργουλέας διακρίθηκε με βραβείο στο ψηφιακό διαγωνισμό « Quiz γνώσεων για μικρούς επιστήμονες» και ο Γιώργος Γεωργουλέας συμμετείχε στο πρότζεκτ «Με τα δυο μας χεράκια» με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά το Σχολικό Εκφοβισμό

Μπήκε η άνοιξη!

1η Μαρτίου σήμερα και αν και ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, εμείς είπαμε να φορέσουμε τον “Μάρτη” μας για να μην μας κάψει ο ήλιος και να τραγουδήσουμε τα κάλαντα της Άνοιξης.
Οι μαθητές του Β΄2 με τη δασκάλα τους Αντωνάκου Ευσταθία ανέλαβαν να τραγουδήσουν σε όλους μας τα “Χελιδονίσματα”. Ένα τραγούδι που τραγουδιέται ακόμα στη Βόρεια Ελλάδα από παιδιά που κρατούν στο χέρι τους ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας και πλημμυρίζουν τους δρόμους σκορπώντας το χαρμόσυνο  μήνυμα πως η Άνοιξη έφτασε!
Τα δευτεράκια μας  τηρώντας το πρωτόκολλο για την αποφυγή διασποράς με τις μάσκες τους και χωρίς να μπαίνουν στις αίθουσες, αλλά από το διάδρομο, κρατώντας ένα ομοίωμα χάρτινου χελιδονιού και ένα στεφάνι με λουλούδια και πρασινάδες πέρασαν από όλες τις τάξεις και με τις μελωδικές φωνούλες τους μας έφτιαξαν τη διάθεση!!!
                                                                                   Καλή Άνοιξη σε όλους μας!!!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 16 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 (ευχόμαστε) αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι νιώσαμε έκπληξη καθώς από τον περσινό χειμώνα η πανδημία του COVID-19 μαστίζει όχι μόνο τη χώρα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως και να ‘χει όμως, αισθανόμαστε θλίψη που πρέπει να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία με την εξ αποστάσεως, γιατί κανένα μέσο δεν μπορεί να αναπληρώσει τη διδασκαλία μέσα στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ωστόσο είναι έτοιμοι να σταθούν αντάξια στις προκλήσεις των καιρών και να προσπαθήσουν για το καλύτερο που μπορούν. Ο νέος τρόπος επικοινωνίας  μας θα είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου που θα πρέπει καθημερινά να ελέγχετε ( και τα δύο) για μηνύματα και ενημερώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί θα σας στείλουν το πρόγραμμα των μαθητών και θα σας παρακαλούσαμε να μπαίνετε στο link δέκα λεπτά νωρίτερα για να ελέγχετε τον ήχο και την εικόνα καθώς το μάθημα θα είναι 30λεπτο και ο χρόνος πολύτιμος. Η συνέπεια θα είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας.

Να θυμίσω την υποχρεωτικότητα παρακολούθησης των μαθημάτων.

Ας ελπίσουμε ότι τα σχολειά μας θα ξανανοίξουν γρήγορα και θα ξανασυναντηθούμε στις πραγματικές και όχι στις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας.

Μέχρι τότε είμαστε ψύχραιμοι, παραμένουμε σπίτι, παραμένουμε ασφαλείς για να είμαστε μαζί και υγιείς μετά από λίγο καιρό.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ                                                      Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

«Λαγωνικάκειο Κληροδότημα»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι το «Λαγωνικάκειο Κληροδότημα»  προτίθεται να χορηγήσει οικονομική ενίσχυση για ένδυση και υπόδηση σε μαθητές αγόρια και κορίτσια των Δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Η διαπίστωση της αδυναμίας θα προσδιοριστεί από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου έτους 2019  που θα προσκομίσουν οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών (μέσω mail ή θα το φέρουν στο σχολείο 9:30 π.μ. με 11:00 π.μ.), αλλά και από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ή πιστοποιητικό όπως βεβαίωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Μεσσηνίας ή ακόμα και με επίσκεψη αντιπροσώπου του Ιδρύματος στην κατοικία των δικαιούχων, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλώ να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση του σχολείου μέχρι την Παρασκευή 20  Νοεμβρίου 2020.

Εκ της Διευθύνσεως

Εγγραφές στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

Εγγραφές στο Ολοήμερο Σχολείο 2019-20
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εγγραφές των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο τμήμα Πρωινής Ζώνης συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή 25/09/2020 κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων χωρίς προϋποθέσεις.
Εκ της Δ/νσεως

Αγιασμός

 

Σας ενημερώνουμε ότι η ημέρα έναρξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2020-21 είναι η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο με μάσκα από τις 10:30 έως τις 10:45 π.μ. χωρίς την παρουσία γονέων και θα κατευθύνονται στις αίθουσες διδασκαλίας τους. Αντιπροσωπία μαθητών από κάθε τμήμα (θα γίνει με κλήρωση) και εκπαιδευτικών θα παρίσταται στον αγιασμό που θα γίνει στο προαύλιο και στη συνέχεια ο ιερέας θα περάσει από όλα τα τμήματα. Ο αγιασμός θα αρχίσει στις 11:00 π.μ. Οι γονείς των μαθητών της Α΄Δημοτικού δύνανται να παρευρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου με μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις – σε ορισμένο χώρο – μια και πρέπει να ενημερωθούν από τη Διεύθυνση για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Οι μαθητές θα αποχωρήσουν μετά τον αγιασμό με ευθύνη των γονέων τους. Από την επομένη το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά.

 

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ                                                                                   Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ